Başımıza gelmese adını asla bilmeyeceğim bir hastalıktan bahsedeceğim. Bir haftadır küçük kızımı ve beni perişan eden bir bakteri bu.
Bağırsak yolunu etkileyen bu hastalık aslında oldukça yaygınmış. İshal, ateş ve mide ağrılarına neden olan salmonella bakterisi dışkı yoluyla insanlara bulaşıyor. Yaz aylarında daha sık görülen bu hastalık genellikle 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı kişilerde daha ciddi bir seyir izleyerek hayati risk oluşturabilir. ( benim başıma gelen)
Salmonella enfeksiyonu en çok et, sebze ve meyvelerin çiğ olarak yenmesi, çiğ süt içilmesi, kontamine olmuş su tüketilmesi gibi yollarla bulaşır.
En yaygın gıda zehirlenmesi türü olan bu hastalığın çocuklara bulaşma riski yetişkinlerden yüksektir. Bazı kişilerde hiçbir belirti görülmez. Belirtilerin başlama süresi bulaştan itibaren 12 ila 72 saat sonrasıdır. Bakteri vücutta bir çeşit zehirlenme yaratır. Bunun etkisiyle de yüksek ateş görülür.
Bakteri insan, hayvan ve kuşlarda bağırsaklarda yaşar. Çoğu insan dışkı ile kontamine olmuş yiyecek veya su tüketerek enfekte olur. Enfeksiyonun başlıca sebebi bakteri ile temas etmiş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesidir. Hayvanlarla fiziksel temas sonucunda ellerin iyi yıkanmaması da bakterinin ağız yoluyla vücuda girmesine yol açabilir.
Salmonellanın tespitinde gaita testi yapılması gereklidir. İnsanlarda bu semptomların ortaya çıkmasına sebep olan 2binden fazla farklı tip bakteri bulunmaktadır. Hastalık süresinde doğru antibiyotiği kullanmak, bol sıvı tüketmek gerekir.