Propolis bal arıları tarafından bitkilerin, kavak ve kozalak taşıyan ağaçların tomurcuklarından toplanan genellikle koyu kahverengi veya kırmızı renkte olan balmumu, reçine ve yağların bir karışımı olan maddeye verilen addır.
Propolis, antioksidan ve antibakteriyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklara karşı direnci arttıran bir özelliği vardır. Propolis aynı zamanda vücutta bakteri oluşumunu engeller. Ayrıca propolisin bir dikkat çekici özelliği de sivilce oluşumunu engellemesidir.
Propolis esas olarak ağaçlar sayesinde üretilir, arılar reçineleri toplar, tükürük bezlerinden maddeler ekler ve karışımı çeneleri ile işler. Propolisin büyük bir kısmı reçine ve mumlardan oluşur.
Propolisin insanların sağlığı üzerindeki etkileri büyüktür. Propolis uçuk ve ağız içi yaraların önlenmesi için de önemli bir kaynaktır. Nörolojik bozuklukların önlenmesinde yardımcıdır. Kan basıncını düşüren, kolestrol ve kalp hastalıklarının önlenmesinde etkisi olan propolis aynı zamanda balgam söktürücü ve öksürük yatıştırıcı bir özelliği de sahiptir.
Propolisin olası riskleri çok az bilindiğinden hamile ve emziren annelerin tüketmesi önerilmez. Bununla birlikte kan pıhtılaşma sorunu bulunan, bağışıklık sistemi rahatsızlığı olanlar ve organ nakli geçiren kişilerin kullanması tavsiye edilmez.
Propolis tüketmeden önce analiz raporları istenmeli ve içeriğin güvenilir olması gerekmektedir. Sağlığa zararlı bir kalıntı içermemesi ve kullanılacak olan dozun mutlaka belirlenmiş olması gerekir. Yüksek dozda ve alkol ile alındığı durumlarda bulantı, kusma ve mide yansıması yaşanabilir. Ayrıca içinde taşıdığı madde nedeniyle cerrahiden önce kullanılmaması önerilmektedir.