Türk Dil Kurumu'na göre kuşak; 'aşağı yukarı aynı yıllarda doğmuş olup aynı çağın koşullarını, sıkıntılarını, yazgılarını yaşamış benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişiler topluluğu olarak tanımlanmaktadır. Aynı kuşaktaki bireyler ortak bir tarihe sahiptirler.

Çağ geliştikçe, toplumun dinamikleri de farklılaşır. Büyük annelerimizin yaşadığı dönemdeki dünya görüşü ile çocuklarımızın çağındaki dünya görüşü değişim gösterir. Günümüzde küçük yaştaki bir çocuk bilgisayar veya cep telefonlarının kullanımında ustalaşırken, bizden önceki neslin bu konulara hakim olmaması basit bir örnek.

Günümüzde çok sık duyduğumuz X,Y ve Z kuşakları da doğum yıllarına göre yapılan sınıflandırma sonucu ortaya çıkıyor. Yalnız literatürde sadece bu kuşaklar yok.

Gelenekçiler: 1924-1945 yılları arasında doğan nesil. Bir diğer adı da sessiz nesil. Pek çok savaşa şahit oldukları için bu ismi almışlar. Disiplinli, kariyer odaklı ve çok çalışan bir nesil olarak görülüyor.

Baby Boomers – Bebek Patlaması Kuşağı:1946- 1964 yılları arasını kapsıyor. Resmi bir hükümet organı tarafından tanımlanan tek nesil. ABD Sayım Bürosu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra doğum oranlarındaki büyük artış nedeniyle bu dönemi bu şekilde adlandırmış.

X Kuşağı:1965 ve 1980 yılları arasında doğan grubu temsil ediyor. Kariyer odaklı aile bireyleriyle büyüyen bir nesil. Teknoloji bu dönemde büyük bir atak yaşadığından bu neslin insanları dijital olan ve olmayan dünyayı tanıyor. Türkiye'de yaşayan insanların %23'ü bu kuşağa dahil. Otoriteye saygılı, aidiyet duygusu gelişmiş bir nesil.

Y Kuşağı:Tam olarak hangi tarihte başladığı net değil. 1980 – 1995 yıllarını kapsadığı düşünülüyor. Dijital çağın ilk temsilcisi olan bu nesil teknolojiyle iç içe ve sosyal medyaya hakim. Bu kuşağın bireyleri daha sorgulayıcı bir yapıda. Önyargıdan uzaklar.

Z Kuşağı: 1995, 1997 hatta 2000 yılında başladığı söyleniyor. Ancak genel olarak 1995-2012 yılları arasında doğanlar Z kuşağı olarak adlandırılıyor. Teknolojisiz hayat görmeyen, tüketime odaklı bir nesil olarak ifade ediliyor.

Alfa Kuşağı: 2013 ile 2025 yılları arasında doğanları kapsayan bir kuşak. En büyük bireyinin yaklaşık 10 yaşında olduğunu düşünürsek nasıl bir hayat görüşü belirleyecekleri ilerleyen yıllarda göreceğiz.