İnsanlar nedense haklı olmayı dünyadaki her şeyden daha çok istiyor. Sadece egodan olmasa gerek bu. Bir şeyler ispatlama derdinde herkes.

“Olabilir, o da bir seçenek.” diyene de pek rastlamazsınız. Mutlaka direttiği konu doğrudur insanların. Hayat memat meselesidir artık bu. Haklılık yarışında kendini kabul ettirene kadar da zorlar insanlar.

Her konuda her şeyi bildiğini iddia edenlerde daha sık görülür bu durum. Kendinden o kadar emindir yani. Yanlış yapacağını düşünmez böyle insanlar. Yanlış bildiğini kabul ettirene de bizden hediye çekilişine katılma hakkı var (!)

Kimi insan için önemli değildir haklı çıkmak. Onlar için sadece ve sadece işin gerçeği gereklidir. Önemli olan doğrusunu öğrenmektir. Hayattan her zaman bir şeyler öğrenebileceğini bilen ve daha çok öğreneceği olduğunu algılayan insanlar bu şekilde düşünür ki doğrusu da budur aslında.

Bir laf vardır ya “Cahil, cahil olduğunu bilmez; tehlikelidir. Az bilen cahil ise cahil olduğunu da bilir ama konuyu bildiğini de savunur ve daha da tehlikelidir.” derler. Asıl cahillik de budur aslında. Herkes bilmediği konunun cahilidir. Kesinkes bilinmiyorsa bir şey emin olmak için de olsa doğrusunu öğrenmek istemeli bir insan. En kötü kendini doğrulamış olur.

Birileri yanlış biliyor diye o konu yanlış değildir mesela. Görüşe açık konular haricinde ya yanlış ya doğru kabul edilebilecek konuları araştırmak önemli, ahkam kesmeden önce.

Çoğu zaman uğraşırsınız bu tip konularda, bildiğinizden eminseniz ama bazen de ciddi anlamda baş ağrısı olur bu tür konular ve uğraşmak istemezsiniz. Doğrusunu bildikten sonra da önemli değildir, anlamayana da anlatacak dermanımız yoktur.

“O da senin görüşün.” der geçeriz…