Bruksizm yani diş sıkma veya diş gıcırdatma genetik olduğu düşünülen ve toplumda her 10 kişiden 4’ünde görülen bir sorundur. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin yüzde 5-10’ unda dişlere uygulanan kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Uyku süresince dişleri sıkma, ağız açık uyuyanlarda uyku esnasında ağzın aniden kapanması veya diş gıcırdatma olarak çeşitli şekillerde görülebilir. Bu sorunun temeli diş kaynaklı veya nörolojik olabilir.

Diş sıkma nedenleri arasında, kişilik yapısı, genetik faktörler, kullanılan ilaçlar, nörolojik veya psikolojik sorunlar, stres veya uyku bozuklukları sayılabilir.

Uykuda diş sıkma sorunu yaşayan kişilerde dişlerde kırılma, aşınma, sallanma gibi hasarlar görülebilir. Sıcak-soğuk hassasiyeti, çene ağrısı ve çenede hareket kısıtlılığı hastalığın belirtileri arasındadır. Çene ekleminde meydana gelen hasar nedeniyle eklem ağrısı, çene kilitlenmesi, baş ve boyun ağrısı, migren atakları görülebilir.

Diş sıkma sorunu yaşayan kişiler bunu uyku sırasında fark etmezler. Yaşanan sorunun teşhisi diş hekimi tarafından yapılabilir.

Diş sıkma – gıcırdatma sorunu D vitamini eksikliğiyle de ilişkilendirilmektedir. D vitamini beyin sapının kontrolünde rol oynamaktadır. Ayrıca kaygı-stres-öfke gibi durumların yaşandığı dönemlerde diş gıcırdatma sorunu daha sık görülmektedir.

Diş sıkmalarda kullanılan diş plağı dişlerin birbirini aşındırmasını engeller. Ayrıca botoks uygulamaları, eksik dişlerin tamamlanması gibi yöntemler tedavi için uygulanmaktadır. Özellikle diş plağı kas aktivitesinde %20 ile %50 arasında artışa neden olarak, fayda sağlamaktadır.