Sadece belli bir yaşın üstünde kişilerde görüldüğünü düşündüğümüz romatizma aslında hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Genel olarak sıcak veya soğuk havaların romatizmaya neden olduğu düşünülse de aslında durumun hava olaylarıyla ilişkisi yoktur. Kas güçsüzlüğü, ağrı, ciltte döküntü, deride sertleşme, gözlerde kızarıklık, uzun süreli ateş, parmaklarda renk solgunluğu ve tırnaklarda değişikliklerle kendisini gösterebilen bir hastalıktır. Bunun dışında sindirim sistemi, böbrek fonksiyonları, kalp ve dolaşım sistemini de olumsuz etkileyerek belirti gösterebilmektedir.

Romatizma hastalığı iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İltihaplı romatizmada mikropların neden olduğu bağışıklık sistemini bozan durum söz konusudur. Bu hemen hemen tüm organlarda yaşanabilir. İltihaplı romatizma bebeklerde bile görülebilmektedir. Özellikle ellerde ve ayaklarda şişlik, his ve iştah kaybı gibi belirtileri bulunmaktadır.

İltihaplı olmayan romatizma ise kaza veya düşme sonucu meydana gelebilmektedir.

Romatizmada yaşanan ağrı eklemlerdeki sertlik sonucu oluşur. Ancak her romatizma ağrı oluşturmaz. Çoğu romatizmal hastalıklar genç yaşlarda başlar. Özellikle omurga romatizmaları genç yaştaki erkek bireyleri, eklem romatizmaları ise doğurganlık çağındaki kadın bireyleri etkiler.

Pek çok hastalıkta olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da genetik faktörler önemlidir. Ancak bu durumu tetikleyen çevresel faktörlerdir. Aile geçmişinde romatizmal hastalık bulunan bir birey çevresel faktörlere maruz kalmazsa bu hastalık oluşmayabilir.

Bazı romatizmal hastalıklar ne yazık ki hamilelik aşamasında artış gösterebilir. Romatizma bir kadının gebe kalmasını etkileyen bir durum değildir. Ancak sıkı bir takip gerektirmektedir.

Kaplıcalara gidilmesi halk arasında romatizmaya iyi gelen bir aktivite olarak düşünülse de iltihaplı bir romatizma olması durumunda kaplıca ve sıcak su şikayetleri arttırabilir.

Romatizma tedavisi sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Romatizma tedavisinde ideal kiloya ulaşmak eklemlere fazla yük binmesini engeller. Ayrıca sağlıklı beslenmek, şekerden uzak durmak, omega 3 yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir. İltihaplı romatizma hastalarında bağırsak florasında bozulma görülür. Bu nedenle bağırsak hareketlerini düzenlemek için yeterli su tüketilmesi önemlidir. Diş çürükleri, diş eti kanamaları romatizma hastalığını tetikler. D vitamini kemiklerin gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Sigara içmek eklem ve kas yapısı üzerinde olumsuz etki oluşturur.

Romatizma sonucu, eklem ve çevresinde gelişen iltihap zamanla kıkırdak, kemik ve bağlarda hasara yol açabilir. Eklem aralığı kapanır ve bağlarda kopmalar olabilir. Özellikle el eklemlerinde tutma ve kavrama gibi hareketlerin gerçekleşmesi zorlaşır. Hastalık el ve ayak parmaklarında şekil bozuklukları oluşturur. Erken dönemde yapılacak tedaviyle hastalığa bağlı gelişebilecek sakatlık ve ölümlerin önüne geçmek mümkündür.