0

Kelebek etkisi terimi ABD'de yapılan hava tahmini deneyleriyle ortaya çıkmıştı.

Sonrasında, toplum hayatının insan hayatının farklı yönlerini anlatırken kullandığımız bir metafor haline geldi.

Küçük bir değişimin öngörülemez sonuçlar yaratabileceği düşüncesi, kişisel gelişimden tutun da bir çok meselenin konuşulmasında bir ilgi kaynağı oldu

Kimileri kelebek etkisinden hareketle yaşadığımız dünyanın bir kaos olduğunu söylerken; kimleri de meselenin düzensizlikleri algılama eşiğimizle ilgili olduğunu; hangi sebeplerin hangi sonuçlara yol açacağı konusundaki bilgi yetersizliklerimiz nedeniyle, belli bir eşiği aşan düzensizlikleri kaos olarak gördüğümüzü; aslında dünyanın bir kaos değil bir kozmos olduğunu söylüyordu.

Kelebek etkisi kavramına sempatiyle bakıyorum.

Meseleyi insan arzularıyla gerekçelendiriyorum. Bana bir sıralama yap dense bir bütünün parçası olma arzusu yaşama arzusundan sonra ilk sırada yer alır. Kaos kozmos tartışmasında ise meselenin kozmos tarafındayım. Bunun için bir sürü gerekçem var. Evrenin zarafeti benim için en önemli gerekçe durumunda.

*******

Hava tahminine yönelik iki ayrı simülasyonun grafiği birlikte çizildiğinde bir kelebek görüntüsüne sahip olduğu için tahmin farklılıklarına yol açan bu çok küçük değişimler kelebeğin kanat çırpmasıyla sembolleştirildi.

Kelebek etkisi lafı buradan geliyor.

Şimdi bu benzetmeden çıkıp gerçeğe bakalım. En fazla bir ay süren yaşamlarında kelebeklerin kanat çırpması ne işe yarıyor diye soralım. Ve cevap verelim: Çiçek tozlarını taşıyorlar, dolayısıyla dünya besin zincirinde ikamesi mümkün olmayan, anlamlı bir rol oynuyorlar.

Besin zincirinin olmazsa olmaz parçaları durumundalar.

*******

Ama bugünün dünyasında kelebeklerin kanat çırpmasına izin verilmiyor.

Bırakın kanat çırpmayı daha kanatlarını tanıma fırsatı bulamadan ölüsü kıyıya vuran kelebekler var.

Bir kelebek kadar narin o küçücük çocuktan, Suriyeli Aylan'dan söz ediyorum.

*******

Kanat çırpmaya doyamayan Aylan bir Fransız dergisine konu olmuştu.

Onla ilgili bir karikatür yapılmıştı.

Bütün insanlık değerleri hiçe sayılarak karikatürde 'büyüseydi ne olacaktı?' sorusu soruluyor ve Almanya'da yılbaşı kutlamaları sırasında yaşanan taciz olaylarına atıf yaparak cevabı sizin vermeniz isteniyordu.

Yani Aylan'ın iyi, doğru ve güzel için bir ses, bir nefes olabilme ihtimali daha en baştan reddediliyordu.

*******

Bu yıl İngiltere'de Avrupa birliğine evet mi hayır mı oylaması yapılacak. Oylamadan ne sonuç çıkacağı konusunda tahminler yapılırken sınır güvenliği meselesinin liste başı olacağı ve bu anlamda mülteci sorunlarının oylama sonucunu şekillendirecek en önemli faktör olduğu söyleniyor.

Serbest dolaşım, Avrupa'nın taşıyıcı kolonlarından birisi olmasına rağmen, giderek gözden düşüyor. Avrupa birliği dünyanın en önemli bölgeselleşme projesi olarak varlık sebeplerinden birisini kaybediyor. Ekonomik terimlerle ifade edilemeyen hiçbir şey ne yazık ki tartışılmaya layık görülmüyor.

Dünya büyük bir inatla kapsayıcılıktan uzaklaşırken,

İnsanlık kıyıya vurmaya devam ediyor...