0

Dezavantajlı grupların iktisadi faaliyetlere daha fazla katılarak büyümenin refah arttırıcı etkilerinin tabana yayılması ve böylece gelir dağılımı adaletsizliklerin ve yoksulluğun azaltılması ana fikrine dayanan kapsayıcı büyüme bu yılki G-20 zirvesinin en önemli gündem maddesiydi. Zirve kapsayıcılıktan giderek uzaklaşan bir dünyaya ev sahipliği yaptı. Bir yanda 1.3 milyar nüfusu ve 1600 dolarlık kişi başına gelir gelir düzeyi ile Hindistan, diğer yanda 23 milyon nüfusu ve kişi başına 62 bin dolar geliriyle Avustralya kapsayıcı büyümeyi konuştu.

*********

Bu 39 kat'lık gelir farkı nereden kaynaklanıyor sorusu cevaplanmayı beklerken muhtemelen Angus Deaton'ı hatırladık. Bu yıl Nobel İktisat ödülünü alan Angus Deaton hane halkı anketlerine dayanan mikro ölçekli çalışmalarıyla kalkınma iktisadı alanında çığır açarken, yaptığı çalışmalarla son yirmi yılda küresel düzeyde yoksullukta önemli bir gerileme olduğunu, dünyanın giderek daha fazla yaşanılabilir bir yer haline geldiğini söylüyor

***********

Benim de aklıma G-20 dışındaki ülkeler geliyor. Ortalama insan yaşının 18-25 yaş arasında olduğu Afrika ülkeleri geliyor aklıma. Ve Kelvin Doe'nin hikayesini bir kere daha hatırlıyorum.

15 yaşında. Afrika'daki bir ülke olan Sierra Leone'de yaşıyor. Sierro Leone'nin nüfusu 6,3 milyon ve kişi başına geliri 775 dolar. (G-20'nin en zengin ülkesinin kişi başına geliri Sierro Leone'in 80 katı.)

Kelvin Doe kendisini bir mucit olarak tanımlıyor. Bir şeyler icat etmeyi çok sevdiğini söylüyor.

Çöplerden topladığı malzemelerle, jenaratör, batarya ve bir FM radyo istasyonu yapıyor.

Radyo'nun başına geçtiğinde kendisini DJ FOCUS olarak takdim ediyor.

Kelvin Doe'yi böyle bir icat yapmaya teşvik eden şey, yokluk

Neyin yokluğu?

Ted'x Teen'de yaptığı konuşmada bu soruya şu cevabı veriyor. 'Bizim köyümüze elektrik haftada bir gelir. Haftanın diğer günleri karanlık içinde yaşıyoruz. '

Yaptığı bu icatla dikkat çekiyor ve MIT çöplerden batarya, jeneratör ve radyo istasyonu yapmayı başaran bu çocuğu ziyaretçi olarak Cambridge'deki laboratuvarlarına davet ediyor.

**********

21.yy'da bu ve benzeri koşuşlarda yaşayan milyonlarca insan var.

ve kapsayıcılığı konuşuyoruz.

******************

Hiç kuşku yok, ticaret refahı arttırmanın olmazsa olmaz koşulu.

Malların ve bazı hizmetlerin ticaretini yapabiliyorsunuz.

Evet bu şekilde dünyadaki uzmanlaşmanın nimetlerinden faydalanabiliyorsunuz .

Kevin Doe konuşmalarında önemli bir noktanın altını çiziyor: 'Yenilikleri hayata geçirerek kendi ulusumuzun inşasını sağlayabiliriz, refahını arttırabiliriz'

Doğru. Yeniliklerin hayata geçirilmesi çok önemli.

Önemli ama yenilik dediğiniz şey ortamla ilgili. Ve bu noktada sahip olduğunuz kurumlar ve coğrafyanızın belirleyiciliği çok yüksek.

Ama kurumların dış ticaret yoluyla edinilmesi mümkün değil

Coğrafi koşulların dış ticaret yoluyla değiştirilmesi mümkün değil.

Kurumlar ve coğrafya bir ülkenin yapamayacağı şeyleri doğrudan doğruya şekillendiriyor.

Nerden bakarsanız bakın, gelişmiş ülkelerin görevi tam da bu noktada başlıyor.

Gelişmiş ülkeler bunun farkında mı? Bilmiyoruz ama Kelvin Doe herkese ve her şeye nazire yaparcasına 'kendini niçin DJ Focus olarak takdim ediyorsun diyenlere şu cevabı veriyor:

Odaklandığınız anda başaramayacağınız hiçbir şey yoktur.