Parmak izi tüm insanlarda farklı olan, değişmeyen, silinmeyen adeta mucizevi bir yapı. Bu yazımızda parmak izimizin sırları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olacağız.

Dış derimizde bulunan her kıvrımda ter gözenekleri vardır. Bunlar iç deriye kadar uzanır. Dış deri hasara uğrasa bile parmak izi bozulmaz. Yeni çıkan deri aynı izleri taşımaya devam eder. Parmak izi sisteminin bulunuşu eski tarihlere kadar uzanır. Ancak parmak izinin kullanımı konusu daha güncel bir durumdur. 1600 lü yıllarda bazı anatomistler insanların parmaklarındaki kıvrımları incelemeye başlamışlardır. Modern parmak izi inceleme alanındaki ilk adımlar ise 1880 li yıllarda atılmıştır. Parmak izi konusunda önemli çalışmalar yapan Galton parmak izinin kalıtımla geçmediğini ispatladı ve her insanın parmak izinin farklı olduğunu kaydetti.

Günümüzde kullanılan parmak izi sistemi ise Henry tarafından bulunan ve Henry Sistemi olarak litaratüre geçen 5 genel biçimden oluşan sistemdir. Bu 5 genel biçim; yay, fitilli yay, radyal ilmik, unhar ilmik ve demettir. Dünya üzerindeki bütün parmak izlerine ait biçimler incelendiğinde % 65 'inin ilmiklerden oluştuğu görülmüştür.

Parmak izi günümüzde suçluların tespitinde önemli bir yer tutar. Kesin delil olma özelliği taşır.

Parmak izimiz anne karnında 6-24 hafta arasında oluşmaya başlar. Doğuştan itibaren değişmez. Parmak izi yapısı ancak derin yanıklar sonucu bozulabilir. Parmak izleri aile bireyleri arasında benzerlik gösterse dahi tek yumurta ikizlerinin bile farklı parmak izine sahip oldukları görülmüştür. Elimizdeki tüm parmakların izleri de birbirinden farklıdır.

Parmak izleri genel de yüzeylerde gözle görülebilir. Örneğin mürekkep, yağ, pudraya dokunan bir parmak ardından farklı bir yüzeye dokunduğunda parmak izleri görünür hale gelir.

Parmak izinde bulunan amino asitlerin oranı cinsiyetin belirlenmesini de sağlar. Kadınların terinde bulunan aminoasit sayısı erkeklerin 2 katıdır. Ayrıca hormonal durumlar nedeniyle kadınlarda bulunan aminoasitler erkeklerden farklıdır. Günümüzde parmak izi kalıntısından faydalanılarak izin bırakıldığı zamanda hesaplanmaktadır. Ayrıca parmak izinden kişinin yasaklı madde kullanıp kullanmadığı da tespit edilmeye başlanmıştır. Günümüzde parmak izi sadece suçluların tespit edilmesini sağlamakla kalmayıp, cep telefonumuzu açmadan, özel kasaların açılmasına kadar şifreleme yöntemlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Bu mucizevi yapının ileri de hangi kolaylıkları sağlayabileceği ise tahminlerimizin ötesindedir.