Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri de obezite. Obeziteden korunmak için sağlıklı beslenme alışkanlığına daha çocuk yaşlardan başlamak gerekmektedir. Özellikle fiziksel aktivitenin hayatımızda önemli bir yer alması obeziteden korunmada etkilidir.

Obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistten oluşan bir ekipten destek alınmalıdır.

Tedavide amaç gerçekçi bir vücut ağırlığına ulaşabilmektir. Bireye yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazandırılarak yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

Obezite tedavisinde kullanılan ilk yöntem diyettir. Bireye özgü uygulanacak diyet programlarında amaç dengeli ve doğru beslenme alışkanlığının kazandırılmasıdır.

Bir diğer tedavi yöntemi egzersizle sağlanmaktadır. Yetişkin bir bireyin günlük hayatta 30 dakika orta şiddette spor yapması önerilmektedir. Bu düzeyde yapılan bir aktivite ile günlük 200 kkal enerji tüketimi sağlanır. Obez bireylerde enerji harcamasını arttırırken bireyin yaralanma riskinin en düşük düzeyde tutulması önemlidir. Hazırlanan egzersiz programları bireye özgü, uygulanabilir ve eğlenceli olmalıdır.

Obezite tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem de farmakolojik tedavidir. Ancak bu tedavide kullanılan ilaçlar hafif ve orta derecede ağırlık fazlalığı olan bireyler için uygun değildir. Kullanılan ilaçlar kısa ve uzun dönemde önemli yan etkilere sebep olmayan ve bağımlılık yapmayan ilaçlar olmalıdır.

Tedavide kullanılan son yöntem de cerrahi yöntemdir. Cerrahi yaklaşımda hedeflerden biri besinlerin emilimini azaltmaktır. Bir diğer cerrahi yöntemde vücudun çeşitli bölgelerinde oluşmuş bulunan yağ dokularının alınmasıdır. Bu yöntem estetik ağırlıklı olup hasta obezite tedavisinde gereken şekilde beslenmezse yağ birikimi tekrar meydana gelmektedir.

OECD 'nin 2020 verilerine göre 15 yaş üstü bireyler dikkate alındığında fazla kilolu kişilerin nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke ABD'dir. ABD'yi İzlanda, Finlandiya ve Çekya takip etmektedir. 29 ülkenin yer aldığı çalışmada Türkiye listenin 9. sırasındadır. Ülkemizde 15 yaş üstü bireylerin yaklaşık %56'sı fazla kiloludur.


Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya çapında obezite oranı son 45 senede 3 kat artmıştır. 2016 yılı verilerine göreyse Dünyada 650 milyondan fazla kişi obezite sorunu yaşamaktadır.