İnsan vücudunda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kemiklerimizin ve dişlerimizin oluşumunda kalsiyum önemli bir etkiye sahiptir. Vücudumuzda bulunan tüm kalsiyumun yüzde 99'u fosfat ile birleşerek iskelet sisteminde (kemik ve dişlerde) yer alır. Geri kalan yüzde 1'lik kısmı ise hücre içi ve hücre dışı sıvılarda çözünmüş olarak bulunur. Kalsiyum ayrıca kan pıhtılaşmasını sağlamak, eklemleri yapılandırmak, kas kasılmasını sağlamak, kalp atışlarını düzenlemek ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olmak gibi oldukça önemli farklı görevlere de sahiptir. Aynı zamanda kilo vermeyi hızlandırıcı ve doğum sonrası süt oluşumuna yardımcı etkisi de bulunmaktadır.
Kalsiyum bakımından zengin olan besinlerin yeterince tüketilmemesi D vitamini ve magnezyum eksikliği vücutta yeterli kalsiyum bulunmamasına neden olur. Bunun yanı sıra bazı kanser ilaçları ve kortizon türevi ilaçlar da kalsiyum düşüklüğü yapabilir. Yüksek oranda sodyum (tuz) ve fosfor alımı ile kronik böbrek hastalığı ve paratiroid hastalıklarında da kalsiyum eksikliği görülebilir.
Vücudumuzda yeterli kalsiyum olmaması durumunda en sık görülen rahatsızlıklar kemik erimesi, raşitizm, osteomalazidir.
Vücudumuzda kalsiyum eksikliğinin başlıca belirtileri;
*Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda kırılma, deride kuruluk
* Kas ağrısı ve kramplar
* Ağız çevresinde ve parmaklarda karıncalanma ve uyuşukluk
* Çocuklarda diş çürümeleri
* Uyku sorunları
* Zor kilo verme
* Kaygı, kişilik bozukluğu, depresyon gibi durumlardır.
Vücudun ihtiyacından fazla kalsiyum bulunması durumda da bazı rahatsızlıklar görülebilir. Özellikle meme, akciğer ve kan kanseri gibi durumlarda kalsiyum sevileri yüksek gözlenebilmektedir.
Kalsiyum düşüklüğü kadar yüksekliği de görülebilir. Bunun en yaygın sebebi hiperparatiroidizmdir. Ayrıca kan, meme ve akciğer kanserlerinde de yüksek kalsiyum seviyeleri gözlenebilir.
Vegan beslenenler, osteoporoz sorunu yaşayan, sporla uğraşan ergenlik çağındaki bireyler ve uzun süre kortikosteroid tedavisi alanların doktor kontrolü altında kalsiyum takviyesi alması önerilmektedir.
Kalsiyum takviyesi alırken, kalsiyumun türüne, alınması gereken miktara ve varsa beraberinde kullanılan farklı ilaçlara dikkat edilmesi gerekir.
Kalsiyum bakımından en zengin olan besinler ilk başta süt ve süt ürünleridir. Ayrıca tere, lahana, Brüksel lahanası, karalahana, brokoli, roka, pekmez, tofu, bamya, badem, incir, portakal, balık - özellikle sardalya gibi yağ içeren balıklar, kuru fasulye, mercimek, susam, yer fıstığı, karides, kuşkonmaz ve sarımsak gibi besinler kalsiyum içeriği açısından zengindir.