Nisan ve Eylül ayları arasında Dünya üzerinde en sık rastlanılan viral enfeksiyon griptir. Normal şartlar altında gribin 1 haftada geçmesi beklenir, bu süre yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olan bireylerde daha uzun sürebilir.
Grip influenza virüsünün neden olduğu akut solunum yolu hastalığıdır. 4 çeşit influenza virüsü bulunmaktadır. Ancak salgına neden olan A ve B virüsleridir. Grip öksürük, hapşırık nedeniyle damlacıklar vasıtasıyla sağlıklı bir bireye kolaylıkla bulaşabilir. Grip virüsünün bulaştığı kişide burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi genel olarak nezle ile karıştırılan belirtiler görülebilir. Gribin asıl belirtileri ise, kas ve eklemlerde görülen şiddetli ağrı, kuru öksürük, ani başlayan yüksek ateş, burun akıntısı veya tıkanıklığı ve solunum problemleridir. Bunlara ek olarak ishal, mide bulantısı ve kusmada görülebilir.
Grip damlacık yoluyla bulaşan bir rahatsızlık olduğundan virüsün temas ettiği bir yüzeye dokunulması sonrasında yüze, buruna ve ağıza yapılan bir temas hastalığın kapılmasına neden olabilir. Belirtiler 1 ila 4 gün içinde ortaya çıkar. Ancak bağışıklık sisteminin güçlü olması bu süresi bir haftaya kadar çıkarabilir. Geçmeyen grip daha çok bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde görülür. Tedavinin gecikmesi gribin süresini uzatır. Ayrıca virüsün türü de gribin uzun sürmesinde etkilidir. D türü influenza insanlarda hastalığa neden olmazken, C türü influenza ufak enfeksiyonlara neden olur. En şiddetli ve uzun süreli hastalık yapıcı etkisi olan ise A ve B türü virüslerdir.
Gribin uzun sürmesi zatürre gibi rahatsızlıklara neden olabilir. 1 hafta içinde hafiflemeyen belirtiler ve geçmeyen bir hastalık durumu varsa yeniden doktora görünmek önemlidir.
Grip hastalığında dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve D vitamini kullanmak önerilen yöntemler arasındadır.