COVID-19'a karşı kendimizi izole etmek en iyi korunma yöntemi olsa da, evde kalmak yanında stres ve sıkıntı ile birlikte aşırı yeme dahil olmak üzere bazı sağlıksız yeme davranışlarına neden olabiliyor. Stresli olduğumuz zaman besinlerle anlık rahatlama sağlamak normal olsa da, bu durumun düzenli hale gelmesi sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir ve stres seviyemizi arttırabilir. Bu yazıda aşırı yemeyi engellemeye yardımcı birkaç öneride bulunmaya çalışacağım.



1. Neden yiyorum ?

Aşırı yemeyi önlemenin en önemli yollarından biri yeme halinin neden olduğunu anlamaya çalışmaktır. Gün içinde çok fazla yediğinizi düşünüyorsanız atıştırmak istediğiniz zaman bir dakikanızı ayırın ve kendinize aç olup olmadığınızı sorun. Gerçekten aç olduğunuz için mi yiyorsunuz yoksa sıkıldığınız veya kaygı yaşadığınız için mi?O an için bu soruya cevap vermek yemenizin önüne geçemezse bile bir sonraki durumda yemenizi kontrol etmenizi sağlayabilir. Aşırı yeme ile mücadele etmek kolay değildir. Yeme sonrasında hissettiğiniz suçluluk duygusu sürekli hale geldiğinde profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.

2. Mutfağınızı Düzenleyin

Tezgahınızda bulunan kavonozdaki şekerlemeler veya kurabiyeler görsel olarak güzel dursa da yiyeceklerin sürekli görüş alanınızda bulunması aç olmasanız da sık atıştırmalara neden olabilir. Bazen aç olmasak da lezzetli bir atıştırmanın tadını çıkarabiliriz tabi ki.Ancak bu durumun düzenli hale gelip aşırı yemeye neden olması hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlığınıza zarar verebilir. Bu nedenle evdeki şekerleme, cips gibi cazip besinleri gözden uzak tutmak aşırı yeme davranışını azaltmaya yardımcı olabilir.


3. Susuz Kalmayın

Evde olmak uzun süredir kazanmak istediğiniz sağlıklı alışkanlıklar için bir fırsat olabilir. Vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlamak sağlık için çok önemlidir. Susuzluk yeme alışkanlıklarınızı da etkileyen bir faktördür. Kronik dehidrasyon ile obezite arasında ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca susuz kalmak ruh hali, dikkat ve enerji seviyeleriniz üzerinde de değişikliklere neden olabilir. Susuzlukla mücadele etmek için suyunuza birkaç dilim taze meyve eklemeyi deneyebilirsiniz.

4. Sağlıklı Bir Yemek Programı Oluşturmaya Çalışın

Evde kaldığınız için normal beslenme şeklinizi değiştirmeyin. Günlük programımız bozulduğunda beslenme düzenimizi değiştirmek daha kolay olsa da, beslenmede düzenini korumak önemlidir. Normalde günde 3 öğün yemek size iyi hissettiriyorsa evden çalışırken de bu rutini sürdürmeye deneyin. Aynı durum iki öğün beslenenler için de geçerlidir. Bu sürede kendinize yeni bir düzen oluşturduysanız onu yeni normaliniz haline getirebilirsiniz. Ancak günlük besin ihtiyaçlarınıza ve yeme aralıklarınıza dikkat ederek düzenli bir program sağlamaya çalışın. Eğer kendinizi tamamen yoldan çıkmış hissediyorsanız ve sürekli bir şeyler atıştırma halindeyseniz kendinize en az 2 ana öğün olacak şekilde bir program hazırlayın ve yeme alışkanlığınız düzelene kadar uygulamaya çalışın.

5. İçinizdeki Aşçıyı Ortaya Çıkarın

Evde kalmak bazı güzel şeylere de neden olabiliyor. Restoranlarda yemek yeme seçeceğine sahip olmamamız evde daha fazla yemek pişirmemizi sağlıyor. Evde yemek yaparken besin tercihlerinizi protein, lif ve sağlıklı yağlardan yana kullanın. Yumurta, zeytinyağı, avokado, yağlı tohumlar, baklagiller ile hem lezzetli hem de doyurucu öğünler hazırlayabilirsiniz. Bu gıdalar sizi hem tatmin eden hem de tok tutarak aşırı yemenizi önleyen besinlerden sadece bazılarıdır. Yapılan bir araştırmada evde pişirilmiş yemek yemenin daha sık meyve ve sebze alımıyla ve %24 daha düşük yağ oranına sahip olunmasıyla ilişkilendirildiği bulunmuş. Yemekleri birkaç gün önceden planlamak ve pişirmek obezite riskini azalttığı gibi evde zaman öldürmenize de yardımcı olur.

6. Kendinizi Kısıtlamayın

Aşırı yemeyi önlemenin en önemli kurallarından biri vücudunuzu yiyeceklerden mahrum bırakmamaktır. Gıda alımını kısıtlamak, düşük kalorili beslenmek, kendinizi aç bırakmak çoğu zaman yüksek kalorili yiyeceklere saldırmanıza neden olur. Özellikle de stresli bir zamandaysanız. Araştırmalar bu tarz beslenme şeklinin sadece aşırı yemeye değil aynı zamanda başka fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini göstermiştir.

7.Hareket Etmeye Çalışın

Sıkıntı, stres ve sık atıştırmalarla mücadele etmek için günlük fiziksel aktivite için zaman ayırın. YouTube veya diğer spor uygulamalarından evde yapabileceğiniz aktiviteleri deneyin. Fiziksel aktivite ruh halinizi arttırabildiği gibi stresinizi de azaltır. Bu da besin kontrolünü sağlamanıza yardımcı olur.

8. Porsiyon Kontrolü

Bazı besinleri satın aldığınız paketler içerisinden tüketmek normalde yiyeceğinizden daha fazla yemenize neden olabilir. Örneğin dondurmayı kutusundan yemek yerine bir kaseye koyup yemeyi deneyin. Diğer öğünler için de büyük tabaklar kullanmak yerine normal boyutlarda, bir porsiyon kadar servis ederek kontrolü sağlayabilirsiniz.

9. Kendinizi Meşgul Edin

Bir anda kendinizi fazladan boş zamanla bulduğunuzda hızlıca can sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Bu boş zamanlarımızı değerlendirmeye çalışarak bunun önüne geçebiliriz. Uzun süredir denemek istediğiniz şeyler veya yoğun programınız nedeniyle ertelediğiniz projeleriniz olabilir. Şu an yeni bir hobi bulmak, yaşam alanımızı düzenlemek veya online bir eğitim almak için mükemmel bir zaman. Bunları yapmak sadece can sıkıntımızı gidermekle kalmaz aynı zamanda stresimizi azaltır ve başarılı hissetmemizi sağlar. Sevdiğiniz ve istediğiniz yiyeceklerle kendinizi şımartmak özellikle bulunduğumuz bu stresli zamanlarda tamamen normal. Ancak düzenli olarak aşırı yemek fiziksel ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Yukarıdaki ipuçlarla sıkıntı ve stresten dolayı yemenizi kontrol altına alabilir ve beslenmenizi iyileştirebilirsiniz.