Protein tozları kilo kaybı, kas kazanımı veya yara iyileşmesi gibi sebeplerle kullanılabilir. Günlük olarak tükettiğimiz yumurta, et, süt ve baklagiller gibi birçok gıda bize protein sağladığı halde protein tozları günümüzde oldukça popüler bir protein kaynağı haline gelmiştir.

Bu tarz takviyelerin işe yarayıp yaramadığını merak ediyorsanız yalnız değilsiniz. Bu yazıda protein tozlarının kilo kaybı ve kas gelişimi üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim.

İçerisinde vitamin, mineral ve aminoasit gibi bileşenler içeren ürünler diyet takviyeleri olarak adlandırılır. Protein tozları aminoasitlerden oluştuğu için bu sınıflandırma içerisindedir. Protein toz takviyeleri hayvansal veya bitkisel kaynaklı olabilirler. En yaygın kullanılan protein tozu 'whey proteini'dir. Whey proteini, peynir yapılırken peynirin süzülmesi sonucunda altta kalan peynir altı suyunun, suyu buharlaştırılarak uzaklaştırılması ile oluşur. Bitkisel olarak ise günümüzde soya, bezelye, kenevir ve esmer pirinç gibi besinlerden protein tozu elde edilmektedir. Hepsi temelde doğal kaynaklı olsa da mağazalardan aldığınız protein tozları içerisinde birçok sentetik tatlandırıcı ve aroma vericiler bulunmaktadır.

Protein tozları en çok kas kütlelerini ve performanslarını arttırmak isteyen sporcular veya spor salonuna giden kişiler tarafından kullanılmaktadır. Günlük beslenmemizde protein ihtiyacımız ortalama 1g/kg/gün'dür. Bu miktar sporcular için 1,5g/kg/gün'e kadar çıkabilir. Direnç egzersizleriyle birlikte protein tozu alımı kas büyümesine yardımcı olabilir ve performansınızı attırabilir. Ancak önemli olan protein tozu değil, ihtiyacınız olan proteini karşılamanızdır. Eğer profesyonel bir sporcu değilseniz ihtiyacınız olan miktarı günlük beslenmenizde yediğiniz besinlerle rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

Daha fazla kasım olsun düşüncesiyle bilinçsiz bir şekilde veya beslenme uzmanı olmayan kişilerin tavsiyesi ile protein tozu kullanmanız yararınızdan çok zararınıza olacaktır. Vücudunuza ihtiyacınızdan fazla aldığınız protein kaybolmaz, yağ olarak depolanır. Yani kasınızı arttırmaya çalışırken yağınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca fazla protein böbreklerinize fazla yük bindirir. Eğer bir sağlık sorununuz yoksa bu durum büyük sorun yaratmaz sadece böbrekleriniz normalden daha çok çalışır. Ancak bir böbrek rahatsızlığınız varsa fazla protein böbreklerinizin hasar görmesini arttırabilir.

Protein tozlarıyla ilgili merak edilen bir diğer kısım ise kilo verdirip verdirmediğidir. Proteinleri metabolize etmek, yağlar ve karbonhidratlara göre daha zor ve yavaş bir süreçtir. Yani proteinleri sindirmek için daha çok enerji harcarız bu da daha fazla kalori yakmamızı sağlar. Sindirimin yavaş olması da mide boşalmasını geciktirerek tokluk süremizi uzatır. Her iki durumda da proteinler kilo vermemize yardımcı olabilir. Ancak kilo kaybı için asıl ihtiyacımız olan şey kalori açığıdır. Proteinler kilo kaybına yardımcı olsa da ihtiyacınızdan fazlasını almak günlük kalori alımınızı arttırarak sizi amacınızdan uzaklaştırır.

Yüksek proteinli diyetler kilo kaybı ve kas gelişimi için önemlidir ve protein tozları da protein alımınızı kolaylaştıran bir yoldur. Ayrıca iştahınızı kontrol etmenize ve metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olabilir. Direnç egzersizleriyle birlikte kas kazanımını ve performansınızın artmasını da sağlayabilir. Ancak yüksek proteinli beslenmenin tek yolu protein tozları değildir. Kas kazanmak için de olsa protein tozu olmazsa olmaz diye bir şey yoktur. Takviye almadan, doğru beslenerek kolaylıkla hedefinize ulaşabilirsiniz.

Eğer profesyonel sporcuysanız veya günlük besinlerle ihtiyacınız olan miktarlara ulaşmakta zorluk yaşıyorsanız protein tozu bir seçenek olabilir. Ancak günlük protein ihtiyacınıza yumurta, süt, et, balık, tavuk gibi doğal kaynaklarla ulaşabiliyorsanız protein tozları sizin için gereksizdir. Ayrıca fazlasının kilo almaya yol açacağını da unutmayın.