0
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:463 yayımlanmış olup,
Bu tebliğde; sinema, tiyatro, konser, spor müsabakaları ve benzeri etkinlikler için bilet düzenleyen mükelleflerin e-fatura düzenleme iznine sahip olanların, elektronik ortamda bilet düzenlemeleri ve muhataplarına iletmeleri ile e-biletlerin muhafaza ve ibraz etmelerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Yukarıda belirttiğimiz ve biletle girilen yerlerin e-bilet uygulamaları için kendilerince oluşturdukları sistem üzerinden e-bilet düzenlemeleri için Gelir İdaresi Başkanlığının www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan 'Elektronik Bilet Başvuru Kılavuzuna' uygun olarak müracaat ederek izin almaları gerekmektedir. Özel entegratörle anlaşan mükelleflerin, başvuruları doğrudan entegratör şirket tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruları elektronik ortamda yapılacak, dolayısıyla izin için mükellefin kendisi tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat yapılmayacaktır.
Tebliğde uygulamaya ilişkin başvuru şartları, uygulamadan yararlanacak mükellefler, elektronik biletlerin alıcıya teslimi, Gelir İdaresi Başkanlığına rapor edilmesi, e-bilet iznini iptal edilmesi, izin başvuruları ret edilen mükelleflerin yeniden izin talep edebilme süreleri ve cezai müeyyidelerin uygulanmasına ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6655 Sayılı Kanun,
6655 Sayılı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmış olup, bu kanunda,
6802 sayılı Gider Vergisi Kanunun İstisnalar Başlıklı 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında aşağıdaki bent ilave edilmiştir.
1- '6948 sayılı 'Sanayi Sicil Belgesi Kanununa' göre sanayi sicil belgesine haiz sanayi işletmelerinin münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere alınan makine ve teçhizatın finansmanı için kullanılan krediler dolayısıyla lehe alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden muaf tutulacaklardır. (Uygulamaya ilişkin Usul ve Esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenecektir.)'
2- '193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun Geçici 67 ve 68 inci maddelerindeki sona erme süresi olan 31.12.2015 tarihi, bu kanun ile 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
Geçici 67'nci madde de; 01.01.2006 tarihinden itibaren banka mevduat faizleri, 01.01.2006 tarihinden itibaren ihraç edilen menkul kıymetler (hazine bonoları, tahvil, yatırım fonları, borsada alınan ve satılan hisse senetlerinden elde edilen kazançlar üzerinden Gelir Vergisi Kanunun 94 üncü maddesine göre vergi tevkifatı yapılmakta olup, bu gelirleri elde eden gerçek kişiler bu gelirlerini yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda değildirler. Başka gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verseler dahi beyan etmeleri gerekmemektedir. (Geçici 67'nci madde kapsamındaki ihtiyari beyan haricinde)
Geçici 68'nci madde de; At yarışları jokeyleri, jokey yamakları ile antrenörlerin ücretlerinden %20 oranında Gelir Vergisi tevkifat uygulaması olup, bu tevkifat uygulaması 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.'
3- '3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun Geçici 17'nci maddesindeki 31.12.2017 tarihinde sona eren süre 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Aynı kanunun geçici 31 inci maddesinin 31.12.2015 olan sona erme süresi, 31.12.2017 tarihine kadar uzatılmıştır.
3065 sayılı Kanunun Geçici 17 inci maddesin de; Dahilde işleme veya geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılan maddelerin satın alınması halinde bu mallarla ilgili olarak 31.12.2020 tarihine kadar Katma Değer Vergisi istisnası uygulanarak temin etmeleri imkanı getirilerek uygulama süresi uzatılmıştır.
3065 sayılı Kanunun Geçici 31'nci maddesinde; Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemine dahil olan ve uygulayan kurumların satın alacakları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin devir ve teslimleri 31.12.2017 tarihine kadar Katma değer Vergisinden istisna edilmiştir.'
4- '4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunun Geçici 1'nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan 31.12.2015 tarihi, 31.12.2017 tarihine kadar uzatılmıştır.
5- '5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici 67 inci madde eklenmiş olup, bu maddede 01.10.2016 tarihinden önce; 4/a (eski unvanı Sosyal Sigortalar Kanunu) ve 4/b (eski unvanı Bağ-Kur) kapsamında emekli olanlara Temmuz 2016 ayında uygulanacak artışta yapılmak üzere, bu emeklilerin maaşlarına, Ocak 2016 ayından geçerli olmak üzere 100,00 TL artırılarak emekli maaşlar ödenecektir.'
6- '5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 2 inci maddesi 31.12.2015 tarihi olan sona erme süresi 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
Dernek veya vakıflarca elde edilen Gelir Vergisi Kanununun 94'ncü maddesi ve Geçici 67'nci maddesi kapsamında tevkifata tabi kazanç ve iratlar dolayısıyla,
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim yapan mesleki ve teknik eğitim okullarındaki atölye, ve uygulama birimleri ile ana okul, kreş, çıraklık ve halk eğitim merkezlerindeki uygulama birimlerine bağlı döner sermaye işletmelerinin elde ettikleri kazançları,
İçin, 31.12.2020 tarihine kadar iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacaktır.
6655 sayılı kanunun tüm maddeleri bu kanunun yayım tarihi olan, 01.01.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmektedirler.