İstiklal Marşı'nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı kapsamında önceki gün Taceddin Sultan Camisi'nde cuma namazı öncesi düzenlenen söyleşide Mehmet Akif Ersoy'un hayatını, İstiklal Marşı'nın yazılışı ve kabul ediliş sürecini anlatan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan, 'Mehmet Akif Ersoy büyük bir hizmet yapıp İstiklal Marşı'nı yazdı. İstiklal Marşı en temel milli mutabakat metnimizdir.' dedi.

AA'dan Sefa Şahin'in haberine göre, Doğan, Mehmet Akif'in Balkan savaşları sonucunda maneviyatında büyük bir kırılma yaşayan halka yönelik 10 yıl boyunca camilerde vaaz verdiğini belirterek, Ziraat ve Baytar Mektebinden mezun olan Ersoy'un uzun yıllar mesleğini icra ettiğini ancak 1908'den itibaren şair kimliğinin öne çıktığını söyledi.

Türkiye'de birçok şairin bulunduğunu ancak Ersoy'un kuvvetli bir iman sahibi olarak şiirlerini, imanının ve fikrinin emrine verdiğini anlatan Doğan, milletin, Ersoy'u 'İslam Şairi' olarak benimsediğini aktardı.

Doğan, Balkan savaşlarının ardından kurulan Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nin 'İrşad ve Neşriyat' heyetinin Ersoy'un İstanbul'un selatin camilerinde vaaz vermesini kararlaştırdığını hatırlatarak Kur'an-ı Kerim meali yazan ve hafız olan Ersoy'un güçlü dini bilgileri dolayısıyla cami kürsüsünde konuşmasının normal bir durum olduğunu vurguladı.

Ersoy'un vaazlarında dinin ahkamını değil alem-i İslam'ın durumunu anlattığına işaret eden Doğan, 'Mehmet Akif, Milli Mücadele'ye manevi cephede vaazlarıyla destek verdi, Anadolu'nun her yerinde konuştu.' değerlendirmesinde bulundu.

Doğan, Ersoy'un Milli Mücadele'ye başyazarlığını yaptığı Sebilürreşad dergisiyle de destek verdiğini belirterek şunları kaydetti:

'Mehmet Akif, Milli Mücadele'ye destek için camilerde vaaz verme ve Sebilürreşad isimli dergiyi yayınlamasının yanı sıra bu millete çok daha büyük bir hizmet yapıp İstiklal Marşı'nı yazdı. İstiklal Marşı en temel milli mutabakat metnimizdir. Milli marş yarışmasına para ödüllü olduğu için katılmadı. Bunun üzerine Mehmet Akif sorumluluk sahibi, vazife ve mesuliyet şuurunda olan bir şahsiyet olarak İstiklal Marşı'nı yazmayı kabul etti ve 2 gün içinde yazıp teslim etti.

Akif'i yakın tanıyanların söylediğine göre, öyle kolay yazan bir şair değil. Peki nasıl oldu da bunu kısa zaman içinde yazdı. Kanaatime göre, Mehmet Akif 10 yıl boyunca kafasında böyle bir şiir yazıyor ve böyle bir şiiri taşıyor. Hatta zaman zaman Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı sırasında yazdığı şiirlerde İstiklal Marşı'nın mısralarını hatırlatan mısralar geçiyor. Akif, zihninde taşıyordu bu şiiri ve oturup 2 gün içinde yazdı.'

Ersoy'un, İstiklal Marşı'nın başında ve sonunda 'bayrak' konusuna değindiğinin altını çizen Doğan, 'Neden bayrağa hitap ediyor? Çünkü bayrak milletimizi, devletimizi ve bizim dünyaya yüz yıllardır verdiğimiz nizamı temsil ediyor.' diye konuştu.