Galatasaray’ı ve Galatasaraylı okuyucularımın çifte şampiyonluğunu kutlayarak başlayayım bugünkü ÜSTÜ KALSIN’a ve bir başka açıdan Galatasaray camiasıyla devam edeyim.

Bir araştırma için gazete ciltlerini karıştırırken 16 Şubat 1935 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Galatasaray’ın Tokatlıyan Oteli’nde “aile yemeği” düzenlediği haberine denk geldim.

90 yıl önceki bu davete Londra Büyükelçisi Fethi Okyar, CHP Erzincan Milletvekili Saffet Arıkan, CHP Antalya Milletvekili Dr. Cemal (Ahmet Cemal Tunca), Fransız büyükelçisi ve İstanbul Valisi Muhittin Üstündağ katılmış. 

Güreşçi Çoban Mehmet’le bazı güreşçilerin de katıldığı yemekte güreşçiler zeybek oynamış.

Güreş ve zeybek denilince Atatürk’e ayrı bir paragraf açmak gerekir.

Onun güreşi ve zeybeği sevdiği, doktorların yorulmayı yasaklamasına rağmen zeybek oynadığı malum.

Atatürk Çoban Mehmet’i yakından tanıyor, onunla şakalaşıyordu:

“1935 yılında, güreşçilerimizin yurdumuza gelen Alman Dortmund Güreş Kulübü ’nü 7-0 yendiğini haber alan Atatürk, çok sevinir ve bütün güreşçi ve idarecileri Florya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne davet eder. Cevat Abbas Gürer ve Cevdet Kerim Beyler güreşçilerimizi kapıda karşılayıp sıraya dizerler. Köşkten güler yüzle gelen Atatürk, Almanlar karşısında muvaffak bir sonuç alan güreşçilerimizi teker teker tokalaşarak kutlar. Atatürk’ün sağ tarafında Türk takımı, sol tarafında Alman güreşçileri yer alır. Atatürk güreşçilere çeşitli sualler sorar. Bu arada, özel bir sevgi duyduğu sevimli ağır sıklet şampiyonumuz Çoban Mehmet’e takılmaktan da kendini alamamıştı: Atatürk, Çoban Mehmet’e ‘Sen herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet ...’ diyerek şaka ile bir el ense çeker. Boş bulunan Çoban sendeleyince de ‘Anladım sen böyle yumuşak duracaksın. Kendini kuvvetsiz gösterip benimle güreş yapıp yeneceksin, değil mi? Seninle güreş tutsak beni de yenebilir misin?’ der. Koca Çoban çocuksu bir mahcubiyet içinde başını önüne eğerek: ‘Sizi yedi düvel yenemedi, ben nasıl yenebilirim?’ diye cevap verir. Atatürk, Çoban Mehmet’in bu esprili cevabı karşısında çok duygulanır ve aslan yapılı ağır sıklet şampiyonumuzu alnından öper.(*)

Atatürk güreşe o kadar düşkündür ki; rahatsızlığına rağmen 9 Mart 1938 akşamı Ankara’da halkevinin düzenlediği güreş karşılaşmalarını Başbakan Celal Bayar ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’yla seyreder. Bu karşılaşmalar onun son kez seyrettiği güreş karşılaşmalarıdır.

Gazi’nin zeybek sevgisine gelince.

Bu sevgi ayrı bir yazı konusudur ama yine de kısaca değineyim:

Zeybeği, “Bu oyun milletimizin erkek oyunu, kahraman oyunudur. Bilmek lazım.”  diyecek kadar seven Atatürk son kez 2 Şubat 1938 Çarşamba gecesi Bursa Belediyesi’nin şerefine verdiği “suvare”de zeybek oynamıştı. Atatürk o gece doktorların kendisine en fazla dokuz ay- o da rejime uyarsa- ömür biçmelerine aldırmamış, adeta ölümün üstüne yürümüştü. 

…….

Özbay Güven. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/692208