4857 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine binaen; 'Uzaktan Çalışma Yönetmeliği' yayımlanmış olup, özet olarak bu yönetmelikte;

-Uzaktan çalışmanın yapılabilmesi için, uzaktan çalışacak kişinin yazılı olarak işverenden talep etmesi ve bu talebin işveren tarafından olumlu karşılanması halinde, uzaktan çalışmayı kapsayacak şekilde yazılı iş sözleşmesi akdedilmesi, işveren tarafından uzaktan çalışma için verilen demirbaşların (iş araç ve ekipmanları ) bedelini gösteren ve bunların korunmasını ilişkin yükümlülükleri ihtiva eden listenin taraflar tarafından imzalanması ve bu sözleşmenin çalışanın özlük dosyasında muhafaza edilmesi gerekmektedir. (İş sözleşmesi 4857 sayılı kanunda belirtilen şartları kapsaması gerekmektedir.)

-Çalışma mekanı, çalışan ile işveren tarafından uzaktan çalışmaya müsait hale getirilmesinde çalışan ile işveren müştereken maliyetlerin ne şekilde karşılanacağını belirleyeceklerdir.

-Uzaktan çalışan için gerekli malzeme ve iş araçlarının iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamış ise işveren tarafından karşılanacaktır.

-İşveren ile uzaktan çalışan, uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde belirtilir. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulü ile mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır.

-İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olarak yapılacak işin niteliği dikkate alınarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri (çalışanın bilgilendirilmesi, eğitimi, sağlık gözetimi vb.) alınması için işveren sorumludur.

-Uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işler ; Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma ile bu maddelerin işlenmesi ve atıkları ile çalışma, biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan çalışma işlemlerini içeren işlerde uzaktan çalışma yapılamaz. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarca hizmet alımı suretiyle yaptırılan işlerde kamu kurum ve kuruluşlarca belirlenecek çalışma ortamına göre, çalışanın uzaktan çalışıp çalışamayacağına ilişkin kararı vereceklerdir.

Yönetmelikte uzaktan çalışmaya geçişler ilgili yapılması gereken işlemlerle ilgili açıklamalar yer almaktadır.

Bu yönetmelik yayımı tarihinde (10.03.2021) yürürlüğe girmektedir.

(Resmi Gazete: 10.03.2021 tarihli 31419 sayılı)