Sosyal politika Uzmanı Alpay Hekimler yaptığıaraştırmada sosyal politika kavramının en iyi tanımını sosyal politika ve sosyal güvenlik alanında Almanya'da duayen olarak kabul edilen Hans F. Zacher'in yaptığını ileri sürmektedir. Hans F. Zacher'e göre 'Sosyal politikanın başlıca amaçları, herkese insan onuruna yaraşır bir asgari geçim seviyesinin sağlanması, yoksulluk ile mücadele edilmesi, refah farklılıklarının ortaya çıkması durumunda bunların yeniden düzenlenmesi ve kontrolünün sağlanması ile refah standartlarının yükseltilmesi ve geliştirilmesi olarak sıralanmasıdır.' Yapılan bu tanımlamaya göre Alpay Hekimler; sosyal politika kavramının, sosyal risklerin ortaya çıkışını engelleyen, riskler ortaya çıktığında bunların bertaraf edilmesini sağlayan, birey ve grupların gelir, bakım ve yaşam düzeylerini teminat altına alan ve iyileştirilmesini sağlayan, politikaların tümünü kapsamaktadır.

Uzun süreden beri İstanbul'un ilçelerinde, geçmişte Zeytinburnu İlçesinde günümüzde Beykoz İlçesinde Belediye Başkanı görevlerinde bulunan Murat Aydın'a göre 'Sosyal politika, toplumsal yaşamın bütün sosyal alanlarında bütün sosyal grupların ortaya çıkan sorunları ile ilgilenerek çözüm üretmek amaçlı faaliyetlerin tamamını kapsamaktadır.'

Sosyal politikaları uygulama açısından değerlendiren Onur Sunal; 'Sosyal politikaların özünde, tarihsel bir süreç içerisinden süzülerek gelen eşitsizlikleri en aza indirmeye çalışma ve sosyal adaleti sağlama hedefi bulunması' olduğunu ileri sürmektedir. Bu nedenle sosyal politika kavramı günümüzde, sosyal güvenlik sistemlerini, ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımları ve sosyal refah hizmetlerini kavrayan uygulamalar bağlamında ele alınmaktadır. Sosyal politika, medeniyetin başlangıcından bu yana var olan bu kapsamdaki uygulamalar üzerinde yoğunlaştığı için kavramsal varlığını oluşturan kuramsal ve kavramsal kuramsal ilkelere dayanmakta; bu nedenle kurumsal yapısı geri planda kalmaktadır.Bu açıklamalara dayanarak Onur Sunal; 'Sosyal politika öncelikli olarak kuramsallaşmış ve kurumsallaşmıştır' demektedir.

Bu yaklaşımı Alpay Hekimler 'Sosyal politikanın önemli bir özelliğinin sorunlar ortaya çıkmadan önce sorunların tespit edilmesi ve bu problemler oluştuğunda müdahale edilip edilmemesi gerektiğinin kararlaştırılması, gerekiyorsa müdahalenin ne yönde olacağına ilişkin bir stratejinin belirlenmesi gerekmektedir' şeklinde açıklamaktadır.