Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ                 (Seri No: 325)”  yayımlanmış olup, bu tebliğde; sosyal içerik üreticiliği ve mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasının kapsamı genişletilmiş ve istisna uygulamasına ilişkin açıklamalara yapılmıştır.
 

Söz  konusu istisna 7338 sayılı kanunun 2 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Mükerrer 20/B maddesinde düzenlenmiş ve 7491 sayılı kanunun 7 inci maddesi ile bu madde yeniden düzenlenmiş olup, bu maddede yapılan değişikliklerle ilgili olarak konuya ilişkin, 318 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğindeki açıklamalar yeni yapılan düzenlemelere paralel olarak bu tebliğ ile uygulama geliştiriciliği ile alakalı açıklamalar yapılmıştır.
 

Tebliğdeki açıklamalara göre; Bireysel kişilerin, kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi internet ve elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler de istisna kapsamına alınmıştır.
 

Yapılan değişiklikle düzenlemenin amaç ve kapsamı aşağıdaki şekli almıştır:
 

İnternet  ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden gerçek kişilerin elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır. 
 

İstisnadan faydalanma şartları:
 

Tebliğde bu istisna uygulamasına ilişkin değişiklik yapılmamış olup, İstisnadan yararlanabilmek için;
 

Türkiye’de  kurulu bankalarda bir hesap açılması ve yukarıda tadat ettiğimiz faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir. (Vergi dairesinden alınacak istisna belgesinin bankaya verilmesi gerekmektedir.)
 

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu kazançla ilgili olarak Gelir Vergisi Kanunun 94 üncü maddesi kapsamında vergi tevkifatı yapılmayacaktır.
 

Başvuru  öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunması halinde, vergi dairelerince mükelleflerin kayıtlı faaliyetlerinin istisna kapsamına giren faaliyetlere uygun olup olmadığı kontrol edilecek, vergi dairelerine kayıtlı bu faaliyetlerin mezkûr madde hükmüne göre istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespitini veya uygun faaliyet kodunun tesisini müteakip başvuru sahiplerine istisna belgeleri verilecektir.
 

Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunmaması halinde ise istisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgeleri alınabilecektir.
 

Mükelleflerin başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir. Örnek olarak,  kira geliri, ticari kazancı olması gibi hallerde bu istisna uygulaması devam edecektir.
 

Kazançları toplamı GVK’nin 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı için 3.000.000 TL) aşanlar ile istisna kapsamındaki faaliyete ilişkin tüm gelirlerini belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar.