Çağımız iş dünyasında muhasebe meslek mensupları, yüklendikleri fazla iş yükü nedeniyle yoğun iş stresi ve angaryalarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Aşırı iş yükü ile oluşan yoğun stres, meslek mensuplarının mental sağlığı üzerinde ciddi etkilere neden olmaktadır. Mesleki ruhsata sahip olmak için büyük uğraşılar ve zorlu sınavlardan sonra edindikleri mesleki unvan ile faaliyete başlayan muhasebe meslek mensupları; bir taraftan iş yükünün neden olduğu baskı, diğer taraftan mesleki düzenlemelere ve kurallara uyum zorunluluğunun gerektirdiği mesleki titizlikten olumsuz etkilenirler.
Muhasebe meslek etiği ve mesleki standartlar ile yapılan mesleki düzenlemelerin ve kuralların gerekliliğini yerine getirmek üzere mesleki yeterliliğini sınavlarla kanıtlamış olan meslek mensupları meslek unvanlarının gerektirdiği saygı ve güvene yakışır bir şekilde hareket etmek mesleki faaliyetlerini yürütmek zorundadırlar. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (kısaca SMMM) unvanı ile çalışan muhasebe meslek mensupları; finansal kayıtları gerçekleştirmek, raporlamaları hazırlamak ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmek gibi önemli görevler üstlenirler. Bu bağlamda, iş yükü ve iş stresinin muhasebe meslek mensupları üzerindeki etkilerini anlamak ve bu etkileri azaltmak için stratejiler geliştirmek büyük önem taşımaktadır.
Demografik faktörler, (yaş, cinsiyet, ikamet yeri ve deneyim) ile müşterinin yapısı (müşteri işletmenin büyüklüğü, faaliyette bulunulan sektör ve sermaye yapısı ile teşviklerden yararlanma durumu) meslek mensubu SMMM’lerin önemli düzeyde olumsuz etkilenmelerine neden olurlar. Teknolojik gelişmeler meslek mensupları için görünürde işlerin kolaylaştırılmasında daha iyi bir yer kapsamasına rağmen SMMM’ler, farklı yaklaşımlarla ortaya çıkan fazla iş gücü ve stres ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu bağlamda yaş, cinsiyet gibi demografik faktörler günümüzde yaygın olan tükenmişlik sendromunun yoğun bir şekilde fazladan yaşanmasına neden oluyorlar.
Demografik faktörlerden cinsiyet faktörü nedeniyle SMMM’ler, özellikle kadın SMMM’ler; iş hayatı yanısıra aile hayatındaki sorumluluklar ve yükümlülükler nedeniyle daha fazla etkilenirler. Başka bir değişle, toplumun kadınlardan beklediği rol ve davranışlar nedeniyle kadın SMMM’lerin iş hayatında erkek meslektaşlarından farklı birtakım değişimler yaşamaları söz konusu olmaktadır. Bu durum, kadın meslek mensuplarının iş hayatındaki yoğunluk dışında aile hayatındaki faaliyetler sonucunda yaşadıkları stresin ve iş yoğunluğunun olumsuz etkisi daha yüksektir.
Aile yaşamındaki sorumluluklarından dolayı kadın meslek mensupları bazen kariyerlerini ikinci plana atmakta ve bu durum aile-iş çatışması yaşamalarına neden olabilmektedir. Bu durum mutsuz bir aile yaşamı ortamının ya da verimsiz iş yaşamı ortamının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Ayrıca, haksız rekabet ve düşük ücret tarifesi de, muhasebe meslek mensuplarının yaşadığı iş yükünün ve iş stresinin oluşmasında etkileri yüksektir.