Mutluluk; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumudur. Başka bir değişle, bir istek, bir özlem yerine geldiğinde duyumsanan sevinçtir. Mutluluk sürecinde; biyolojik olarak mutlu olduğumuzda salgılanan bir hormon türü olan endorfin hormonunu insan vücudunda üreten organımız beynimizdir. 

Endorfin hormonu, insanın hal ve hareketlerine göre salgılanma miktarı ve oranı olarak değişiklik göstermektedir. Yediğimiz çikolata, muz, elma, çilek, ceviz, ay çekirdeği, kuru incir, yumurta ve peynir benzeri besinler bile mutluluk duygusunu yaratan endorfin hormonunu etkiler.

 Toplumsal mutluluk, toplumsal barışın, huzurun ve refahın sağlanmasında önemli bir etkiye sahiptir. Ama yaşadığımız benmerkezci bir anlayışın hakim olduğu dünyada toplumsal mutluluk anlamını yitiriyor gibi… Ülkemizin ve dünyanın en önde gelen sorunlarından biri sosyo-ekonomik boyuttaki sorunlardır. Bunlardan bazıları; işsizlik, göç ve yoksulluk gibi sorunlardır ve bunların yol açtığı etkilere de sosyo-ekonomik etki deniyor.

Mutluluk olgusu kişiye özgü bir ruh hali görülse de bireysel olarak yaşadığımız toplumsal çevreden bağımsız değildir. Ülkemizde yaşanan toplumsal sorunlar nedeniyle diğer ülkelere göre daha az mutluyuz. Toplumsal mutluluk çerçevesinden haz, zevk, eğlence gibi duygulardaki olumsuzluk kişiyi gerçekliklerden uzaklaştırıyor. İnsan, çevresinde olup bitenden mutlaka bir şekilde etkilenir. 

Yaptığımız bu değerlendirmelere göre, toplumsal mutluluk kişilerin bir arada paylaşım içerisinde olduğu etkilenme hali ve sosyal farkındalık halidir. Toplumsal yaşamda sosyal medya; endişe ve korkuyu artırdığını söyleyebiliriz. Çünkü sosyal medya bir kişinin popülizme ayak uydurma çabasının azaldığı kanısına daha kolay varabilmesine neden olmaktadır. 

Günümüzde sosyal medya, toplumsal bağlamda bireysel mutsuzluğun daha fazla yaşanmasına neden olmaktadır. Sosyal medya nedeniyle aşağıda sıraladığımız konuların oluşması sonucunda bireysel mutsuzluk toplumsal düzeyde yaşanmaya başlanır. Mutsuzluğa neden olan başlıca konular şunlardır:

  • Anksiyete
  • Stres
  • Duygusal tükenmişlik
  • Depresyon
  • Kıskançlık
  • Düşük özgüven
  • Düşük uyku kalitesi
  • Sağlık problemleri
  • Kullanıcıların yanlış bilgiye maruz kalması, kişisel veri gizliliğinin ihlâli ve siyasi kutuplaşma
  • Siber zorbalık gibi sorunları meydana getirmektedir.

Yukarıda sıraladığımız konuların neden oldukları bireysel mutsuzluk sonucunda ortaya çıkan sorunlar mutsuzluğun toplumsal düzeyde yaygınlaşmasına neden olur.