Koray Ariş’in altmış yıla uzanan heykel pratiğine figür, ten, tını, hareket ve denge gibi yapıtlarındaki merkezi temaların merceğinden bakan İçinde Yaşadığımız Deri başlıklı sergide, sanatçının farklı dönemlere ve serilerine ait heykelleri, mekâna özgü bir kurgu içinde, atölyesindeki üretim süreçlerini belgeleyen çeşitli nesnelerle bir araya geliyor. Arter’in 2. kat galerisinde sergiyi oluşturan 300’e yakın yapıt ve nesne, formların dönüşümlerine tanıklık ederken aynı zamanda heykel, nesne ve beden arasında kurulan ezeli ayrımların kırıldığı ve heykelin tene büründüğü bir ortaklık alanını deneyime sunuyor.
İçinde Yaşadığımız Deri sergisi bağlamında yayımlanan ve sergiyle aynı ismi taşıyan kitap ise, Koray Ariş’in altmış yıla uzanan heykel pratiğine derinlemesine bir bakış sunuyor. Ahşap ve bronzun hâkim olduğu malzeme yelpazesine 1969 senesinden itibaren deriyi ekleyen, heykel sanatına duyumsal bir yaklaşım geliştiren, 1990’lardan sonra denge, devinim ve tını kavramlarına odaklanarak izleyiciyi deneyimin bir parçası olmaya davet eden Ariş’in yapıtı, kitapta tüm dönemlerini yansıtan görseller ve metinlerle temsil ediliyor.
Serginin küratörü Selen Ansen’in İçinde Yaşadığım Deri başlıklı, bir taşın ağzından yazılmış mektubu ile açılan yayında ayrıca, bu kitap için özel olarak kaleme alınmış, sanat tarihçisi Necmi Sönmez’in Ariş’in Roma dönemine (1969-1974) odaklanan incelemesi; iki heykeltıraşın, Francesco Albano ile Yaşam Şaşmazer’in, yapıtlarıyla ve sanatçının dünyasıyla kurdukları kişisel ve yaratıcı ilişkileri aktardıkları ‘karşılaşma’ yazıları ve şair Sevinç Çalhanoğlu’nun sanatçının özellikle form ve denge anlayışını yeniden yorumladığı şiiri yer alıyor. Ariş’in 1960’lardan 2010’lara dek serüveninden kesitler içeren fotoğrafların sunulduğu arşiv bölümündeyse, Ali Akay ve Antonio Del Guercio’nun daha önce farklı mecralarda okuyucuyla buluşmuş metinleri de yeniden yayımlanıyor. Tasarımını Emre Çıkınoğlu’nun üstlendiği kitapta, Hadiye Cangökçe tarafından çekilen röprodüksiyon fotoğraflarıyla birlikte, flufoto’nun (Barış Aras veElif Çakırlar) sergiden görünüm fotoğraflarına ve Fırat Rüzgar’ın Ariş’i Ahenk / Vurmalı Heykeller serisinden eserleri Arter’de icra ederken kaydettiği fotoğraflara da yer veriliyor.