Türkiye'de uluslararası standartlarda mesleki gelişim ve paylaşım platformu oluşturmak, mesleğimizle ilgili değişimi ve geleceği yönetmek için meslektaşlarımızın ulusal ve uluslararası düzeyde mesleki örgütlenmesini sağlamak amacıyla başlatılan sivil mesleki örgütlenmemizin kurumsal ifadesi olan TİDE - Türkiye İç Denetim Enstitüsünün kuruluşunun 30. yıldönümünü kutlamaya sayılı ay kaldı.
Eylül ayında TİDE, 30 yaşında oluyor…
TİDE’nin 30 yıllık kurumsal geçmişinde 1994 Aralık ve 1995 Temmuz, Eylül ve Ekim aylarının ayrı bir önemi bulunuyor.
İfade ettiğim zaman dilimlerine ilişkin belleğimde saklı, birikmiş anılarımın yer aldığı hatıra defterimin sayfalarından canlanan anekdotları, bu hafta yazı köşemde sizlerle paylaşıyorum.
Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün Batı Avrupa Direktörü Giovanni Grossi ile Türkiye’de iç denetim alanında mesleki bir girişimin nasıl başlatılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunmak üzere İstanbul’da bir araya gelerek Türkiye İç Denetim Enstitüsü'nün (TİDE) kuruluşu için ilk adımı atıyorduk.
İstanbul’da 1994 yılı aralık ayında yapılan toplantıdan altı ay sonra 1995 yılı temmuz ayında Paris’te yapılan IIA Uluslararası İç Denetim Konferansı’na katıldım.
Konferans sırasında Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün yöneticileri ile tanıştım. Avrupa İç Denetim Enstitüleri Konfederasyonu Başkanı Jean Pierre Garitte ve Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün İcra Kurulu Başkanı Bill Bishop ile de tanışma ve görüşme fırsatım oldu.
Ayrıca, Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün uluslararası ilişkilerinden sorumlu yöneticisi Judith Burge ile bir toplantı yaparak, Türkiye’de iç denetim üzerine meslek organizasyonu kurma fikrimizi paylaştım.
Türkiye’de mesleki örgütlenmenin çağdaş ve uluslararası gelişmelere açık gerçekleştirilmesi ile ilgili Jean Pierre Garitte ve Judith Burge ile Paris’te yaptığım toplantılarda fikir alışverişinde bulunduk.
Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü tarafından yıllardır sürdürülen ve her yıl gerçekleştirilen uluslararası konferansa Türkiye’den ilk defa katılan bir meslek mensubundan gelen mesleki örgütlenme talebine, IIA - Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü ve ECIIA - Avrupa İç Denetim Enstitüleri Konfederasyonu yöneticileri tarafından ilgi gösterilmesini sağlamak İstanbul’da atılan ilk adımın devamı için önemliydi.
Bu düşüncelerle mesleki örgütlenme girişimimizin hayata geçirilmesi konusunda planlarımızı paylaştım. Ekim ayında yapılacak bir uluslararası sempozyum ile faaliyete başlayacağımızı görüştüğüm IIA ve ECIIA temsilcilerine aktardım.
ECIIA - Avrupa İç Denetim Enstitüleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Jean Pierre Garitte ve aralık ayında İstanbul’da ilk adımı attığımız Giovanni Grossi bu konuda bize destek vereceklerini ifade etti. Bunun yanı sıra Benelux Enstitüsü Başkanı Hans Nieuwlands da bizim bu etkinliğimize katılacağını ifade ettiler.
IIA ve ECIIA temsilcilerinden destek sözü alarak Türkiye’ye geri döndüm. Mesleğimiz ile ilgili kurumsal bir girişimi başlatmak için yakın çevremdeki meslektaşlarımla toplantılar düzenlemeye başladık.
30 yıl önce 1995 yılı temmuz ayında Paris’te gerçekleştirilen TİDE’nin kuruluş sürecinin önemli kilometre taşlarından biri olan buluşmada tanıştığım dönemin ECIIA Başkanı Jean Pierre Garitte, yıllar sonra yapılan bir söyleşide;
Ülkemiz ve meslektaşlarımız adına başlattığımız girişim için Paris’e gelerek toplantıya katılmamızı, Avrupa ve global meslek organizasyonlarına gösterdiğimiz ilgi ve çabamızı IIA ve ECIIA olarak takdirle karşıladıklarını, başarıya ulaşmadaki azmimizi kendilerine de yansıttığımızı belirterek aşağıda yeralan ifadeleri paylaşıyordu.
“Ali Kamil Uzun’dan, halen çok genç bir uzmanlık alanı olan ve Teftiş Kurullarından farklı bir hale getirilmeye çalışılan Türkiye’deki iç denetim hakkında birçok şey öğrendik. Sessiz görüntüsünün arkasında, hedeflerini başarmak için güçlü bir vizyona sahip olan Ali Kamil Uzun, başarıya ulaşmadaki azmini de bizlere yansıttı...”
“E-Posta yazışmalarının henüz olmadığı iş ortamımızda genellikle faks aracılığıyla yakın temaslarda bulunduğumuz dönemlerde, Ali Kâmil Uzun bana bir mesajında aynı yılın Ekim ayında kendisinin İstanbul’da bir İç Denetim Sempozyumu organize etmeyi planladığını söyledi. Her ne kadar etrafında resmi kuruluşu olmayan bir organizasyon için az sayıda insan olmasından dolayı bunun gerçekleşeceğine inanmasam da, kendisini bu konuda teşvik ettim ve kendisine yardımcı olacağıma dair tam destek sözü verdim...”
O gün Jean Pierre Garitte’in bu düşüncelerinden haberimiz olmadan bir avuç insanla mesleki örgütlenme için çalışıyorduk.
2 Ekim 1995 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen sempozyum sonrası Jean Pierre Garitte’in aşağıdaki sözleri ise hepimizi gururlandırıyordu...
“Gördüklerimizden ve duyduklarımızdan son derece etkilendik. TİDE’nin bir başarı hikâyesi olacağı baştan belliydi. Türkiye’de mesleğin gelişimiyle ilgili bir avuç gönüllü ekiple büyük ilgi gören sempozyum gerçekleştirmek büyük bir başarıydı...”