Son zamanlarda sıkça duyulan doğumda ten tene temas bebeğin kordonu kesilmeden annesinin göğsüne veya çıplak tenine konulmasıdır. Bu dokunmanın bebekte oksitosin hormonu salgılatıp, hem anne bebekte ki güven duygusunu artırması stres ve korkunun azalması gibi önemli duyguları beslemesi açısından oldukça etkilidir.

Henüz gözlerini dünyaya yeni açmış hiç bilmediği bir ortama doğmuş olan bebeğinizi kaygılarından arındırmak daha huzurlu ve mutlu bir bebek için temel ihtiyaçtır. Aynı ihtiyaç annenin bebeğinin doğumunun gerçekleştiği ilk andan itibaren onu herkesten ve her şeyden koruma iç güdüsü içinde iyi gelebilir. Bir bebek annesinin bedeninde ortalama kırk hafta geçirdikten sonra doğar. Ve o ana kadar tek bildiği ve tanıdığı beden annesinin bedenidir. Ve doğumdan sonra annesinden ayrılmak istemeyecektir. Eğer annesinden ayrılırsa bu duruma tepki verecek ve bu durum onda travma yaratacaktır. Yeni doğmuş bir bebek için anneden ayrılmak bir tehdittir. Ve bu hal çoğu zaman bebek için korkunç bir terkedilme duygusu anlamına gelir.

Bu sebeple doğum sonrası annesi ile TTT yapan bebeklerde ağlama daha az görülür. Bebek ve anne birbirlerine güvenle dokunur ve bağlanırlar. Bebeğiyle TTT yapan annelerde ise bebeklerinin ihtiyaçlarına karşılık verebilme hassasiyeti daha çabuk gelişir. Ve annesinin göğsüne dokunarak masaj yapan bebek annesinin oksitosin sistemini uyarır. Ve süt salınımından sorumlu oksitosin hormonu süt salgılatır. Bu sebeple bebeklerde emzirme daha çabuk ve daha uzun süreli olarak gerçekleşir.

Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki sık sık ve uzun süreli gerçekleştirilen TTT tüm bu faydaların daha da artmasına, anne ve bebek bağlanmasının daha da güçlenmesine sebebiyet vermektedir. Doğumda uygulanan bazı obstetrik müdahaleler bebek üzerinde travmaya yol açabilir. Bu sebeple anne ile yapılan ten tene temasla birlikte bu doğum travmalarının iyileşmesi mümkündür.