Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında üstün gayretlerle görev yapan sağlık çalışanlarının beklediği 'meslek hastalığı' ve 'vazife malullüğü' genelgesi yayımlandı. Arzulanan ise yayımlanan genelgenin kanuna dönüştürülerek kalıcı hale gelmesi.
Salgında, canları pahasına gece gündüz demeden şifa dağıtmaya çalışırken hayatını kaybeden sağlıkçıların sayısı büyük rakamlara ulaştı.
Çıkması için büyük uğraşlar verilen kanun, genelge şeklinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın imzasıyla il sağlık müdürlüklerinegönderilen genelgede, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14. maddesinde, 'Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.' hükmüne yer verildiği belirtildi.
Vazife malullüğüne ilişkin uygulamaların, aynı kanunun 47. maddesinde ele alındığı hatırlatılan genelgede, bu kapsamda çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan meslekte kazanma ya da çalışma gücü kayıpları ile vefat hallerinde sigortalıların, illiyet bağının kurulması şartıyla 'meslek hastalığı' ile 'vazife malullüğü' kapsamındaki sosyal güvenlik haklarından yararlandırılabildikleri kaydedildi.
Genelgede, 'Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Kovid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre 'meslek hastalığı' veya 'vazife malullüğü' hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir.' ifadesine yer verildi.