Ödüllü şair Altay Öktem'in ortaokul öğrencileri için kaleme aldığı Renkleri Duyan Çocuk; alışılagelmiş şiir kitaplarından ayrışarak, içeriğindeki tahliller aracılığıyla şiirden anlam çıkarma, şiiri doğru bir bakış açısıyla okuma gibi becerilere yön veren etkileşimli bir kılavuz. 


 

Evrensel temalardan beslenerek dizeleri kanatlandıran bu eser, “Ay’a Ayak Basan Kırmızı Karınca” ve “Üzgün Dünya Tarihi” adlı iki bölümden oluşuyor. Öktem'in masallardan, geleneksel motiflerden, ülkemizden ve gezegenimizden esinle kaleme aldığı şiirleri, gerçeküstü düşleri andıran göz alıcı desenlerle birleşerek çocukların imgelem dünyasını zenginleştiriyor.
 

Birden fazla anlamı vardır her şiirin. Uçana ayrı şey anlatır, kaçana ayrı; sürünene, yüzene ayrı... Renkleri Duyan Çocuk'un çıkış noktasını “Her çocuğun içinde binlerce şiir vardır. Bize düşünse içlerindeki şiire ulaşmaları için küçük bir ışık yakmak...” sözleriyle ifade eden Altay Öktem, okurların duyularını ve duygularını harekete geçirmek için yazdığı bu kitabıyla şiir türünü çok daha yakından tanımaya ve sevmeye öncülük ediyor. 


 

Klasik okuma deneyimini birkaç adım öteye taşıyıp anlayarak, hissederek ve özümseyerek okuma deneyimi sunan bu yapıcı eser; şiiri “anlam”, “söyleyiş” ve “biçim” özellikleriyle mercek altına alarak türün edebî yapısındaki çok katmanlılığa da vurgu yapıyor. 


 

Çocuklar renkleri duyar, sesleri görür, kelimelerin altında yatan gizli anlamları keşfedebilir.
O hâlde şimdi çocukların içinde çağlayan o coşkun esin pınarlarını salıverme vakti... Bazen hiç bilmediği bir ülkeye gider insan.