Mayıs ayı enflasyon rakamları 1,36 olarak açıklandı. Böylelikle yıllık enflasyon 11.39 olarak gerçekleşti. 2019 yılı enflasyonu 11.84 olarak gerçekleşmişti. 2020 yılının ilk 5 ayında gerçekleşen enflasyonun, geçen yılın enflasyonu kadar geçekleştiği görülüyor. Yılın ikinci yarısında ise baz etkisi ile birlikte daha düşük bir enflasyon rakamına ulaşmamız beklenebilir.

Enflasyonu arttıran ürün grupları

Mayıs ayı enflasyonunu en çok arttıran ürün grubu %6,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Artış oranının yüksek olmasının nedeni olarak yaz sezonunun açılması ve sektörün sezon ilerledikçe fiyatların düştüğü bir politika izlemesi gösterilebilir.

Mayıs ayı enflasyonunu arttıran ikinci ürün grubu %3,3 ile ulaştırma olarak gerçekleşti. Ulaştırmadaki bu artışın nedenini ise koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan sosyal mesafenin korunduğu taşımacılığın ulaştırma maliyetlerini arttırması.

Mayıs ayı enflasyonunu arttıran üçüncü ürün grubu ise %1,92 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Bu grupta ağırlığı en yüksek olan ürün ise altın. Altın fiyatlarının yükselmesinin nedeni, koronavirüs ile artan oynaklık neticesinde global piyasalarda altına olan büyük talep.

En az artış gösteren ürün grupları

Mayıs ayında en az artış gösteren ürün grubu %0,16 ile lokanta ve oteller oldu. Artış oranının düşük olmasının nedeni koronavirüs etkisi ile lokantaların mart, nisan ve mayıs aylarında hizmete kapalı olması. Hafta sonu büyükşehirlerde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve hafta içi sadece paket servise izin verilmesinin de etkisi var. Yine oteller koronavirüs nedeni ile uçuşların durdurulması, büyükşehirlerde uygulanan karantina ve seyahat yasakları nedeni ile boş kaldı.

Mayıs ayında en az artış gösteren ikinci ürün grubu %0,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıda tarafında geçen yıl alınan önlemlerin de etkisi ile bu oranlar gerçekleşti.

Mayıs ayında en az artış gösteren üçüncü ürün grubu %0,22 ile sağlık sektörü oldu. Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok hastanenin pandemi hastanesi ilan edilmesi ve acil sağlık ihtiyaçları dışında diğer sağlık ihtiyaçlarının ötelenmesi fiyat artış oranının düşük kalmasına neden olarak gösterilebilir.

Mevcut

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, global ekonomileri daraltmanın da ötesinde duraklatma noktasına getirmiştir. İlan edilen sokağa çıkma yasakları talebi büyük ölçüde durdurmuş, birçok ülkede üretim durma noktasına gelmiştir. Ülkemiz bu süreci minimum hasar ile atlatmak için gerekli tedbirleri yerinde ve zamanında almıştır. Tedarik zinciri durmadan, hiçbir ürüne tahaccüm olmadan süreç çok iyi bir şekilde yönetilmişti.

Tüm bu yapılan başarılı çalışmalara rağmen ülkemizde de ekonomik hasarlar meydana gelecektir. Hasarın sonucu ikinci çeyrek verileri ile gün yüzüne çıkacaktır. Her şeyden önce ekonomi yönetiminin aldığı enflasyon ile mücadele ve enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi hedefine ulaşmamız zorlaşacaktır. İhracatımız düşecek, işsizlik artacaktır.

Ekonomiye can suyu olacak vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği uygulaması, vergi muafiyetleri ve en son açıklanan düşük kredili konut kredisi ile ekonomimiz canlanacaktır.