03.02.2021 tarih ve 31384 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan 7263 sayılı Kanun ile, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu 'nda Ücret Gelir Vergisi İstisnası Uygulamasına ilişkin birtakım değişiklikler yapılmıştır.

- Ücret gelir vergisi istisnası artık ücretlerden kesilecek gelir vergisinin muhtasar beyanname ile beyan edilerek tahakkuk ettirilmesi ve tahakkuk eden verginin de terkini şeklinde uygulanacaktır.

Değişiklik öncesi ücretler doğrudan vergiden istisna tutulurken, bundan sonra, bölgede çalışan Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi; verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilecektir. Yeni düzenleme ile çalışanların ücretlerinden gelir vergisi kesintisi yapılması gerekliliği başlamış olup, bu istisnadan artık çalışanlar değil işverenler faydalanacaktır.

- Değişiklik ile 'Bu kapsamdaki ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisnadır.' Denilerek ücretlere ilişkin damga vergisi istisnası açık bir şekilde düzenlenmiştir.

- Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak olan destek personeli sayısı, Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının %10'unu aşamayacaktır. Kanuna eklenen yeni ibare ile toplam personel sayısı 15'e kadar olan Bölge firmaları için bu oran %20 olarak uygulanacaktır.

- Bölgede yer alan işletmelerde en az bir yıl süreyle çalışan Ar-Ge ve tasarım personelinin yüksek lisans yapanlar için bir buçuk yılı, doktora yapanlar için iki yılı geçmemek üzere Bölge dışında geçirdiği sürelere ilişkin ücretlerin yüzde yüzünü aşmamak şartıyla Cumhurbaşkanı'nca ayrı ayrı veya birlikte belirlenecek kısmı, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilebiliyordu. Yapılan değişiklik ile 'en az bir yıl süreyle' ibaresi yasa metninden çıkarılmıştır.

- Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yürütülen projeler kapsamındaki faaliyetlerin bir kısmının Bölge dışında yürütülmesinin zorunlu olduğu durumlarda veya yüksek lisans ya da doktora çalışmaları nedeniyle bölge dışında geçirilen süreler için de gelir vergisi istisnası uygulanabiliyordu. Kanuna eklenen yeni düzenleme ile bölgede yer alan işletmelerde gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerinin %20'sini aşmamak kaydıyla geçici 2. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen durumlar haricinde ilgili personelin bölge dışında geçirdikleri süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilebilecektir. %20 olarak belirlenen bu oran Cumhurbaşkanı tarafından %50'ye kadar artırılabilecektir.[1]

--------------------------

[1] Erkan YETKİNER ve Güray ÖĞREDİK, 'TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU İLE AR-GE VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUNDA YER ALAN VERGİSEL TEŞVİKLERE DAİR ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK VE DÜZENLEMELER İÇEREN 7263 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMIŞTIR.', Sirküler Sayı: 2021/034, https://dengeakademi.com/Files/Circular/2980.pdf , erişim tarihi:08.04.2021, s.3-4.