Kişniş bitkisinin tohumları ve yaprakları kullanılarak elde edilen bir baharat türüdür. Tohumlarının tadı ve kokusu oldukça karakteristiktir. Tohumlar hafif tatlımsı, narenciye benzeri ve hafif reçineli bir lezzete sahiptir. Ayrıca, kişniş tohumlarındaki bu karakteristik özellikler, yemeklere özgün bir aroma katmak için kullanılır. Kişniş yaprakları ise daha taze ve hafif bir tada sahiptir. Yapraklar, tıpkı diğer taze otlar gibi, genellikle çiğ olarak salatalara veya yemeklere de eklenebilir. Hafif limon benzeri tadı vardır. Ancak, kişnişin tadı kişiden kişiye değişebilir; kimileri bu tadı hoş bulurken, kimileri için ise alışılması zor olabilir.

Çoğu insan kişnişi ekşi, limon/misket limonu tadına sahip olarak algılar, az bir kısım ise kişniş yapraklarının tadını bulaşık deterjanı gibi algılar. Bu algı, genetik faktörlere ve bireysel tat reseptörlerinin farklılıklarına dayanabilir. Yani, kişnişi sabunumsu hisseden kişilerin bazı genetik özellikleri farklıdır. Genetiğinde diğer insanlardan farklı olarak OR6A2 genini taşıyan kişiler tat reseptörlerinin farklılığı sebebiyle kişnişi daha kimyasal bir tat olarak algılayabilir. Avrupalı insanlarda ve kadınlarda daha sık rastlanan OR6A2 geni, insanların belli bir tada karşı duyarlılığını belirleyen bir gen olarak bilinir. OR6A2 geni, ağız içinde bulunan tat tomurcuklarında yer alan reseptörlerin yapısını etkiler. Bu reseptörler, kişnişin içindeki kimyasal bileşenlere tepki verir. Farklı genetik varyasyonlara sahip bireyler, aynı maddenin (örneğin, kişnişin içindeki belirli bir kimyasal bileşiğin) farklı tat algılamalarına neden olabileceği düşünülmektedir.

Bu konudaki araştırmalar devam etmekte genetik faktörlerin bireyler arasındaki tat algılamalarını nasıl etkilediği daha iyi anlaşılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca kişnişin sabunumsu tadını sevip sevmediğini genellikle kişisel bir tercih meselesidir ve genetik faktörler sadece bu tercihi etkileyen bir neden olabilir.