Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önümüzdeki aylarda vergi reformuna odaklanarak, yoğun bir çalışmanın başlatılacağını açıkladı. Bakan Albayrak'ın açıklaması vergi konusunda yapılacak reformun yenileşme bağlamında bugüne kadar gündeme gelen vergi reformu çalışmalarında farklı bir yaklaşımda olacağını gösteriyor.

Vergi reformu çalışmaları genellikle iki farklı noktaya odaklanarak yapılır. Birinci nokta fiskal karakterde olup devlete gelir sağlama amacıdır. Bu amaca göre vergi reform çalışmaları mevcut vergi gelirlerinin artmasını sağlamak veya yeni vergilendirme alanlarına yönelmek şeklinde gerçekleşmektedir. Bu tür vergi reformu çalışmaları 'klasik vergi reformu yaklaşımı' olarak değerlendirilir.

Görüldüğü gibi klasik vergi reformu yaklaşımında birinci hedef vergi gelirlerini arttırmaktır. İkinci odak noktası ise vergi adaletini gerçekleştirerek, sosyal politika kapsamında ortaya çıkmaktadır. İkinci odaktaki vergi adaleti hedefi eşitsizliğe çözüm aracı olarak da nitelendirilebilir.

Günümüzdeki yapılan çalışmalar ise 'modern vergi reformu' olarak nitelendirilmekte ve yukarıda açıklanan klasik vergi reformu çalışmaları yapılırken şu hususlar dikkate alınarak denge kurulması gerekmektedir:

1- Küresel amaçlı vergilendirme

2- Kara paranın aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amaçlı vergilendirme.

Modern vergi reformu bağlamında, Türkiye'ye özgü diğer faktörler olarak, likiditeyi arttıracak, yatırımı finanse edecek ve bireylerin satın alma gücünü borçlanmadan gerçekleştirecek yapıların da dahil edilmesi gerekir.

Yukarıda belirtilen faktörlerle birlikte yapılacak vergi reformunda kaynak dağılımı ve sermayenin yapılanması büyüme odaklı ve fırsat eşitliğini sağlayıcı düzenlemeleri kapsayacaktır. Ancak mevcut verilere ve bilgilere dayanılarak yapılacak vergi reformu çalışmaları bazı olumsuzluklara neden olabilir. Olası olumsuzlukları önlemek için zihniyet değişikliğine ihtiyaç vardır. Zihniyet değişikliği de vergi reformuna taban oluşturacak 'yeni vergi felsefesinin' ortaya konulması ve analiz edilerek tartışılması gerekir. Esasen değişen Hükümet Sistemi nedeniyle bu yaklaşım zorunludur.

Bunun için önce Cumhuriyet Hükümet Sisteminin yeni yasal düzenlemelerin dikkate alınarak, bu bağlamda 'Cumhuriyet Hükümet Sisteminde Vergi Felsefesi' başlığı altında ilkelerin amaç ve hedeflerin belirlenmesi gerekir.