İlim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi’nde İlim Yüklü Konferans

Dünyanın iyi insanları, aylardır Filistin’le yatıp Filistin’le kalkıyor. İşgal devletinin Gazze’de yaptıkları, sadece Müslümanları değil, insanlık bilincine sahip herkesi derinden yaralıyor. Zulüm, bitmek bilmediği gibi her geçen gün artarak devam ediyor. Ancak hemen şunu ekleyelim ki işgal devletinin beklentisinin aksine, zalimlik arttıkça dünyanın Gazze’ye ilgisi ve desteği de o denli artıyor. Dünya üniversitelerinin Gazze’ye desteği her gün çoğaldığı gibi Filistin’i devlet olarak resmen tanıyan ülkelere yenileri ekleniyor. Gazze’de kötülerin zalimliğine karşı, iyilerin giderek çeşitlenen ve artan tepkileri, güzel gelişmelere yol açıyor.

Ilim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi Konferans Salonu

Mersin özelinde Filistin uğruna gerçekleştirilen birçok faaliyet var. Mersin Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Filistin Meselesi’nin Tarihî Siyasal ve Sosyal Dinamikleri” başlıklı panel, Mersin Üniversitesi - Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi işbirliği ile Mersin Ü öğrencilerine yönelik “Yüreğimdesin Filistin” konulu deneme yarışması, öğrencilerin imza kampanyası, Mersin’de doktorların “Sessiz Yürüyüş” adıyla Filistin için yaptıkları yürüyüşler, bu satırların yazarının da aralarında yer aldığı Filistin’e dair yazan akademisyenler bunlar içinde sayılabilir. İlim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi de Filistin konulu önemli bir etkinlik düzenleyerek bu konudaki çabalara katılmaktadır.

Ilim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi Başkanı Tahsin Boyraz'ın Açılış Konuşması

Başkan Sayın Tahsin Boyraz’ın gayretiyle İlim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi, Filistin ve Ortadoğu konusunu en iyi bilen isimlerden biri olan gazeteci ve yazar Turan Kışlakçı’yı konuk etti. Turan Kışlakçı, Bingöl doğumlu, Pakistan İslamâbad ve İstanbul’da üniversite eğitimini yaptı. İslamâbad’tayken İngilizce ve Arapça olarak “el-Lem’a” ve “Spark” dergilerini çıkardı. Türkiye’de gazeteciliğe Milli Gazete’nin çıkardığı Sultan gazetesinde başladı. Uzun yıllar Yeni Şafak Gazetesi, Dış Haberler Servisi editörlüğünü üstlendi ve Türkiye’nin ilk çok dilli haber siteleri olan Dünya Bülteni ve Timeturk’u kurdu. Kışlakçı, Anadolu Ajansı’nın beş yıl Ortadoğu ve Afrika yayın yönetmenliği, bir süre TRT Arapça’nın genel koordinatörlüğünü yaptı. Ortadoğu üzerine iki kitabı bulunan Turan Kışlakçı, Türk – Arap Gazeteciler Cemiyeti başkanlığını yürütüyor.

Turan KışlakçıTuran Kışlakçı

İlim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi, Katipoğlu Munise Hanım Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nda gerçekleşen etkinlik, öğrencilerin Kur’ân-ı Kerîm tilâveti ile başkan Tahsin Boyraz’ın Filistin’e vurgu yaptığı açılış ve Turan Kışlakçı’ya “hoş geldiniz” konuşması ile başladı. Kışlakçı’nın konuşma başlığı “Filistin Ne tarafa Düşer? İslâm Kültür ve Medeniyet Tarihinde Filistin’in Yeri” adını taşıyordu. Filistin meselesinin tarihî kaynaklarına inen Turan Kışlakçı, Hz Ömer’in Kudüs’ü fethi, Haçlı istilâsının bölgede yok edici izleri, Selahaddin Eyyubî’nin Kudüs’ü fethi gibi tarihî olayları, çeşitli ayrıntılara değinerek dinleyicilere aktardı.

Kuran I Kerim Tilaveti

Kışlakçı, Filistin’in ve Kudüs’ün tarihsel öneminin altını çizdi. Yazar, Filistin’e dair ayrıntılı çalışılabilecek birçok konu bulunmasına karşın Türkiye’de hatta İslâm dünyasında bu konularda yeterince yayın yapılmadığını söyledi. Kışlakçı, Gazze’deki vahim olaylarla dünyanın Filistin’e ve Filistin davasına giderek daha çok destek verdiğini belirtti. 1. Dünya Savaşı’nda Filistin’de Gazze Muharebelerine değinen Turan Kışlakçı, bu konuda ülkemizde daha ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirdi. Yazar, birçok Filistinli’nin Gazze’de Osmanlı ordusu içinde savaşa katıldıklarını ve “Filistinliler bizi arkadan vurdu” söyleminin büyük bir yalan olduğunu, bunu vaktiyle bizzat görüştüğü merhum Yasser Arafat’ın da kendisine söylediğini ifade etti. Filistin direnişinin simge isimlerinden ve bir Osmanlı subayı olan İzzeddin el Kassam’ın bir yıl kadar Mersin’de kaldığını vurgulayan Kışlakçı, Kurtuluş Savaşı’na da katılan Trablusgarblı büyük mücahit Ahmed Şerif es-Senusî ve Osmanlı yanında mücadele veren Lübnanlı Emir Şekip Arslan’ın da yollarının yine Mersin’de kesiştiğini dinleyicilere aktardı.

Turan Kışlakçı Dr. Murat ÖzyıldırımYazarımız Dr. Murat Özyıldırım, Turan Kışlakçı'ya Cilicia'da Yahudiler kitabını takdim etti.

Gazeteci yazar Turan Kışlakçı, aralarında Mersin Üniversitesi akademisyenleri ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra çeşitli STK başkanları, Dr. Mustafa Erim, TDED Mersin Şubesi Başkanı Muharrem Köse’nin ve bu satırların yazarının da bulunduğu kalabalık bir topluluğa hitap etti. Gazeteci ve yazar Turan Kışlakçı’nın İlim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi’ndeki konuşması, güncel Filistin olaylarına dair soru - cevap kısmı ile sona erdi.

Turan Kışlakçı Ve Dinleyicile