Konut kredisi faizleri oranları düştü. Fiyatlar artsa da imkanı olanlar düşük faizli kredilerden faydalanarak gayrimenkul alıyor.

Kredi faizlerinin düşmesiyle ortaya çıkan avantajın yanı sıra kredi ile ev almanın başka avantajları da var. Hem ev sahibi olup hem de alınan kira ile kredi taksitlerinin bir kısmı ya da tamamı ödenebiliyor.

Halihazırda evi olanlar için bu durum büyük bir avantaj. Olayın bir de vergi avantajı var.

VERGİ AVANTAJI NE?

Kredi ile alınan evin kiraya verilmesinden elde edilen kira geliri için gelir vergisi ödenmiyor. Avantaj şöyle:

- Kira geliri olanlar, bu gelirlerini beyan edip gelir vergisi ödemek zorundalar.

- Beyan edilen kira gelirinde, gerçek gideryöntemi seçilirse Gelir Vergisi Kanunu'na göre, Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı gider olarak indirilebiliyor (işyeri kirası elde edenler için de bu avantaj var).

- Kiraya verilen bir adet konutun satın alma bedelinin yüzde 5'i, beş yıl süre ile kira gelirinden indirilebiliyor(GVK. Md. 74/4).

- Kişi kendisi kirada oturuyorsa, aldığı kiralardan ödediği konut kirasını da indirebiliyor(GVK Md. 74/9).

- Kiraya verilen evlerin; onarım ve sigorta giderleri, amortismanları, emlak vergisi, kiraya verilen gayrimenkul için bir sözleşmeye, kanuna ya da mahkeme kararına istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar da kira gelirlerinden indirilebiliyor (GVK. Md. 74).

KONUT KİRASINDA İSTİSNA

Konut kira gelirlerinde bir de istisna var. 2019 yılı gelirleri için 2020 yılında verilen beyannamelerde istisna tutarı 6.600 TL oldu. Söz konusu tutar her yıl yeniden değerleniyor. 2021'de verilecek olan beyannamede de 2020 gelirleri için söz konusu tutar artacak. Ancak belirtelim ki istisnaya isabet eden tutar kadar olan giderler indirilemiyor.

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar, bu istisnadan yararlanamıyor. Ayrıca istisna tutarı üzerindeki konut kira gelirini beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler için de bu istisna uygulanmıyor.