Vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı ifade eder.İşlerin herhangi bir sebep yüzünden geçici bir süre için durdurulması işi bırakma sayılmaz.

Bir mükellefin işi bırakmış sayılabilmesi için, işi ile ilgili tedarik işlemlerini durdurmasının yanı sıra, işletmede bulunan emtia stokları ile diğer döner ve sabit değerlerinin de elden çıkarılması veya bu varlıkların işletme sahiplerince işletmeden çekilmiş olması gerekir.

Ölüm işi bırakma hükmündedir. Ölüm mükellefin mirası reddetmemiş mirasçıları tarafından vergi dairesine bildirilir. Mirasçılardan herhangi birinin ölümü bildirmesi diğer mirasçıları bu ödevden kurtarır.

Gerçek kişilerin mükellefiyet kayıtları;

- Kendi isteğiyle işini terk ederek bu durumu vergi dairesine bildirmesi,

- Ölümü,

- Gaiplik kararı,

- Belli bir ticaret, sanat ve meslek icrasından sürekli mahrumiyeti

gibi hallerde sona ermektedir.

Ticaret şirketleri açısından mükellefiyetin sona erdirilmesi tasfiye veya iflas hallerinde mümkündür. Fesih, tasfiye ve iflas hallerinde yükümlülük, vergiye ilişkin olay ve işlemlerin tamamen sona erdirilmesine kadar devam eder.

Türk Ticaret Kanununda öngörülen işlemler yerine getirilmeden ve tasfiye veya iflasın sona erdiği tescil ve ilan edilmeden tasfiyenin sona erdiğinin kabul edilmesi ve şirketin tüzel kişiliğinin ortadan kaldırılması mümkün değildir.

İşi bırakma ve değişiklik bildirimleri, bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde,

- Vergi dairesine bizzat giderek,

- Posta ile göndererek,

- Vergi dairesine gitmeden İnteraktif Vergi Dairesi

(https://ivd.gib.gov.tr) aracılığı ile sistem üzerinden, yazılı olarak yapılır.(1)

----------------------------

[1]Gelir İdaresi Başkanlığı, 'İşe Başlama/Bırakma ve Değişiklik Bildirimi', Haziran 2020, Sayı:354, https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/ise_baslama_Birakma_Degisiklik_Bildirimi_Brosuru.pdf, erişim tarihi: 25.06.2020