Geçen hafta, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında, Gazze’de 8 aydır süregelen İsrail mezalimine karşı kolektif bir tavır sergilenerek ve İsrail zulmüne karşı sessiz kalınmamasının belirtilmesi ile D 8 Ülkeleri önemli bir duruş göstermişlerdir.
 

D-8 ülkemizin kuruluşuna öncülük ettiği önemli uluslararası platformlardan biridir. Bu toplantı D 8’in ilk defa siyasi alanda düzenlediği bir toplantıdır. Ekonomik bir temelde kurulmuş olan D-8’in tarihinde ilk kez Gazze gibi siyasi bir konuda Olağan- üstü Dışişleri Bakanları Toplantısı gerçekleştirmesi önemlidir. Çünkü tamamı önde gelen İslam ülkelerinden oluşan D-8’in bu duruşu, Gazze konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi tarafından yürütülen diplomatik çabalara ağırlık kazandırması ve bu çabaların etkinliğini artırması beklenmektedir.
 

Bu Toplantıya, Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mohammad Ishaq Dar, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Malezya Dışişleri Bakanı Mohamad Hasan, İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bagheri ve Bangladeş Sosyal Refah Bakanı Dipu Moni’nin yanı sıra Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Amr ElHamamy ve Nijerya Ankara Büyükelçisi katıldı.
 

D 8 Dışişleri Bakanları Ortak Bildirisi
 

D 8 Ülke Dışişleri Bakanları yaptıkları Olağanüstü Toplantının sonunda toplu halde bildiri yayınladılar. Yayınlanan Bildiri Gazze ve Filistin konusunun ve özellikle İsrail’in mezaliminin ayrıntılı bir kapsamda ele alındığını ve mutabakat sağlandığını gösteriyor.
 

Toplantı sonunda yayınlanan 
D 8 Dışişleri Bakanları Ortak Bildirisi özetle şu başlıkları kapsamaktadır:
 

- Derhal, kalıcı ve koşulsuz bir ateşkes kararı alınsın,

- İnsani yardımlara izin verilsin,

- Uluslararası Adalet Divanı kararlarına ülkelerin uyması için destek sağlanması için girişimlerde bulunulsun,

- Tüm Devletler, İsrail’e diplomatik, siyasi, ekonomik ve hukuki baskı uygulamalıdırlar ve bütün gerekli tedbirleri alınmalıdırlar,

- İsrail’e silah ve mühimmat ardımı yapılmasın ve tedarik edilmesinin yasaklanması sağlanmalıdır,

- Filistinli sivillere koruma sağlanması için uluslararası düzeyde bir mekanizma oluşturulsun,

- Filistinliler evlerine ve topraklarına koşulsuz dönmelerine destek verilsin,

- Kalıcı çözümün hayata geçirilebilmesi için garanti mekanizmasının kurulması sağlansın,

- Filistin Devleti’ni tüm ülkeler tanımalıdır,

- Amerika Birleşik Devletleri Filistin’in BM’ye tam üyeliğine engel olmaktan vaz geçerek destek vermelidir,

- Filistinli grupların ulusal uzlaşı içinde birlikte olmaları sağlansın.
 

Not: D 8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (Gelişen 8 Ülke İş Birliği Teşkilatı) Platformu
 

D-8 Platformu, 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Gelişen Sekiz Ülke (kısaca D-8), gelişen 8 üye ülkeden oluşan bir uluslararası kuruluştur.
 

Ülkemizin yanı sıra Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan’ın üye olduğu teşkilatın Sekretaryası da İstanbul’da yerleşiktir.
 

Üç kıtaya yayılan sekiz ülke tarafından sosyoekonomik kalkınmayı temin etmek üzere kurulan D-8, çatışma yerine barış, meydan okuma yerine diyalog, sömürü yerine işbirliği, çifte standartlar yerine adalet, ayrımcılık yerine eşitlik, baskı yerine demokrasi ilkelerini temel almaktadır. D-8’in ana faaliyet alanları, ticaret, tarım ve gıda güvenliği, sanayi, enerji ve ulaştırma olup, sağlık ve turizm alanlarında da çalışmalar sürdürülmektedir.