0

Halk arasında “çöp vergisi” diye adlandırılan bu vergi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun mükerrer 44. maddesine göre 1993 yılından bu yana toplanıyor.

Ancak, 5035 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un([1]) 41. maddesiyle Belediye Gelirleri Kanunu’nun mükerrer 44. maddesi yeniden düzenlenmiş ve konutlara ait çevre temizlik vergisinin su bedeline dahil edilerek alınması öngörülmüştür.

VERGİNİN KONUSU VE KAPSAMI

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir.

Boş bulunan ve dolayısıyla hiçbir şekilde kullanılmayan binalar 01.01.2004 tarihinden itibaren çevre temizlik vergisine tabi tutulmamaktadır.

VERGİYE TABİ OLMAYAN BİNALAR

Belediye Gelirleri Kanunu’nun mükerrer 44. maddesinin 5035 sayılı Kanun’un 41. maddesiyle değişik 2. fıkrasında çevre temizlik vergisine tabi olmayan binalar sayılmıştır. Söz konusu maddeye göre; genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tabi olmayacaktır.

Darülaceze ve benzeri kuruluşlar kapsamına, düşkünler evi, yetimhaneler, huzurevleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları gibi sosyal yardım kuruluşları girmektedir.

Burada belirtilen kurumlara ait olup da başkaları tarafından kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi olacaktır([2]).


[1]  02.01.2004 tarih ve 25334 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

[2] 30 Seri No.lu Belediye Gelirler Kanunu Genel Tebliği (10.01.2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)