0

Üretim Reform Paketi kapsamında


'135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yeri taşınacak'


Peki, kaçı kapanacak?


Geçtiğimi hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından 1 yıla yakın bir süre üzerinde çalıştıkları 77 maddelik üretim reform paketini açıkladı.


Bakan Özlü'nün verdiği bilgiye göre Üretim Reform Paketi kapsamında belediyeler, il özel idareleri, bakanlık ve mülk sahipleriyle anlaşılarak hukuki zeminde şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması sağlanacak. Bu dönüşümle sanayi sitelerinin daha tertemiz ve modern bir yapıya kavuşacağını belirten Özlü, sanayicinin de bu konuda istekli olduğunu 'Hatay, Tunceli, Malatya başta olmak üzere 5-6 bölgeden 'Bizi taşıyın' talebi geldiğini belirti


Üretim paketinde yer alan düzenlemelere içinde en çok dikkat çeken konu şehir merkezi içinde kalan sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması. Ülkemizdeki 135 küçük sanayi sitesinde yer alan 63 bin 649 iş yeri mülk sahipleri ve belediyelerle anlaşarak şehir dışında yapılacak olan sanayi sitelerine taşınacak. Bu kapsamda 135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yerinin taşınma maliyeti yaklaşık 19 milyar lira olarak tahmin edilmektedir.

2017 yılında uygulanmaya başlanacak olan proje kapsamında ilk etapta Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun illerindeki 8 sanayi sitesinde bulunan 6 bin 422 dükkan taşınacak var. Bu taşınmanın maliyeti yaklaşık olarak 3 milyar lira.

Üretim paketinde şehir merkezinde kalan sanayi sitelerini taşınmasının yanı sıra; OSB uygulamalarını yaygınlaştırılması ve OSB'lerin altyapı ve lojistik ağı geliştirilerek üretime hazır sanayi parselleri oluşturması, Özel endüstri bölgesi kurması, üniversitelerin araştırma geliştirme kapasitelerini artırılarak sanayi sektörüne yönelik eğitim programlarının desteklenmesi ile nitelikli iş gücü istihdamının artırılması, yerli üretim yapanları desteklenmesi gibi sanayicinin mali yüklerini azaltan yeni teşvikler uygulamaya konulmaktadır. TBMM sanayi komisyonunda görüşülmekte olan paketin mayıs veya haziran ayı içinde de meclisten geçirmesi beklenmektedir.

Ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar ve küçük esnafın yaşadığı sıkıntılar dikkate alındığında mevcut sistemin bu haliyle gitmesinin mümkün olmadığı özellikle ekonominin kılcal damarları olan küçük esnafın korunması ve yaşatılması için bir şeylerin yapılması kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu konuda atılacak olumlu adımların desteklenmesi önem arz etmektedir.

Ancak bu dönüşümde dikkat edilmesi gereken en önemli konu mevcut sanayi sitelerinin arsalarının emlak rantı karşısında yok edilmesine imkan vermemek olmalıdır. Çünkü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yaptığı açıklamasındaki eski alanları da belediye ile değerlendireceklerini belirterek 'Şehrin durumuna göre imar imkanı vereceğiz. Oralara lüks konutlar yapılabilecek, AVM'ler yapılabilecek. Mülkiyet sahipleri bu işten zarar etmeden kar edecekler' ifadesi bu dönüşümde sanayi sitelerindeki işyerlerinden çok onların boşalttığı alanlara yapılacak AVM ön plana çıkmaktadır.

2007 Yılında Ankara da yapılan ekonomik toplantılarda ekonomideki değişim ve dönüşüm kapsamında gelecek beş yıl içinde 'Sürecin böyle devam etmesi halinde gelecek beş yılda iki yüz elli bin küçük esnafın kepenk kapatması kaçınılmaz olacaktır.' konuşuluyordu. Bugün geride kalan on yıllık sürede bu sayının beş yüz bini aştığı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun verilerine göre 2016'da 2015'e göre kapanan esnaf sayısı 4 bin civarında artış göstererek 2016 yılında 101 bin 614 esnaf işyerinin kapısına kilit vurduğu belirtilmektedir.


Bu nedenle pilot illerde uygulanmaya başlanacak şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerini şehir dışına taşınması projesi kapsamında küçük esnafın bu değişim ve dönüşümde sermayelerini, makine parkı ve iş güçlerini birleştirmelerinin sağlanması için;


Birleşme/Kümelenme için altyapı ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi,

Yenilikçilik ve girişimcilik için yeni açılımlar sağlanmalı,

Teknolojik gelişim ile alternatif yaklaşımlar için eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanmalı,

hepsinden de önemlisi esnaf ve sanatkarlarımızın üzerindeki vergi, sigorta primi ve diğer yükümlülüklerin azaltılmalıdır.

Aksi takdirde göle su taşıyan dereleri kuruturuz ve gölü çöl ederiz.