Mirasçının, miras bırakanın cezalarından sorumluluğu olmuyor ancak mirası reddetmemişse vergi borçlarından sorumluluğu söz konusu oluyor.

Türk Medeni Kanunu'na göre mirasçılar, ölenin borçlarından müteselsilen (her biri ayrı ayrı borcun tamamından) sorumlu. Ancak, vergi borçları bakımından sorumluluk miras hisselerinin oranı ile sınırlı.

Mirası reddetmemiş yasal ve atanmış mirasçıların, miras bırakanın vergi borçlarından sorumluluğu; miras hisseleri oranında olmasına rağmen, miras hisseleri miktarıyla sınırlı değil. Başka bir deyişle, mirasçılar, miras bırakanın vergi borçlarından, miras hisseleri oranında fakat bütün mal varlıkları ile sorumlu.

Mirasçılar, miras bırakanın vergi cezalarından kaynaklanan borçlarından isesorumlu değil. Çünkü cezaların şahsiliği ilkesinin vergi hukukuna yansıması sonucu, ölüm halinde vergi cezaları düşüyor.

VERGİ BORCU İSTENMESİNDE USUL

Mirasçılardan, miras bırakanın vergi borcunun istenilmesi için öncelikle vergi idaresince mirasçıların hisse oranlarının tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü mirasçıların her birine, hisselerine göre ihbarname düzenlenerek tebliğ edilmesi şart. Aksi durumda, aynı ihbarnamenin miras bırakan adına veya mirasçının payı oranından fazla bir miktarda düzenlenmesi halinde yargı mercilerince tarhiyatın kaldırılmasına diğer bir ifade ile borcun iptaline karar veriliyor.

MİRAS KALAN MALVARLIĞININ VERGİSİ

Miras kalan malvarlığı nedeniyle veraset ve intikal vergisi doğuyor. Ancak bu vergi her şartta ödenmiyor. Bazı istisna tutarları mevcut.

Miras kalan menkul ve gayrimenkul mallardan (borçlar düşüldükten sonra), evlatlıklar da dahil olmak üzere altsoy (çocuk, torun, torun çocuğu) ve eşten her birine isabet eden miras hissesinin 306.603 TL'si (2020 yılı için) veraset ve intikal vergisinden istisna oluyor. Altsoy bulunmaması halinde ise eşe isabet eden miras hissesinin 613.582 TL'si veraset ve intikal vergisinden müstesna.

VERGİ TARİFESİ

Veraset ve İntikal Vergisi hesaplanırken;

- Önce her mirasçıya isabet eden miras payının tutarı belirleniyor.

- Sonra her birinden ayrı ayrı istisna tutarı düşülüyor.

- Kalan tutarın vergisi, (yüzde 1'den başlayıp 10'a kadar çıkan) tarifeye göre hesaplanıyor.

BEYANNAME SÜRESİ VE ÖDEME

Mirasçıların ölümü takip eden 4 ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Ancak miras bırakan ve mirasçıların bulundukları ülkelerin farklı olması durumunda, beyanname verme süresi uzuyor.

Ölüm Yeri

Mükellefin Yerleşim Yeri

Süre

Türkiye

Türkiye

4 Ay

Yabancı Ülke

6 Ay

Yabancı Ülke

Türkiye

6 Ay

Ölümün Gerçekleştiği Yabancı Ülke

4 Ay

Ölümün Gerçekleştiği Yabancı Ülkeden Başka Bir Yabancı Ülke

8 Ay

Hesaplanan Veraset ve İntikal Vergisi, her biri Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere, 3 yılda ve 6 eşit taksitte ödeniyor.