0

Boşanma olayı sevimsiz bir olay. Ancak, evlilik çekilmez olunca boşanma da kaçınılmaz oluyor. Boşanma durumunda da çiftlere ait olan malların paylaşımı gündeme geliyor. Özellikle gayrimenkullerin paylaşımında edinme tarihi önemli!

GAYRİMENKULLER

Boşanma aşamasında mahkeme kararı ile taraflardan birine ait bazı gayrimenkullerin, maddi tazminat olarak eşe verilmesine hükmedilebiliyor. Bu durumda, gayrimenkuller için tapuda yapılacak tescil işlemleri sırasında, harç ödenmesi söz konusu olabiliyor.

EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA

Türk Medeni Kanunu'nun Yasal mal rejimi başlıklı 202. maddesinde; Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanmasının esas olduğu belirtilmiş. Bununla birlikte, malvarlığının paylaşımı konusunda, mal rejimlerinden birinin seçilmemiş olması durumunda eşlerin, kanunen tabi oldukları sistemin yasal mal rejimi olacağı hüküm altına alınmış. Buna göre, eşler arasında ayrı bir anlaşma söz konusu olmadığında edinilen mallar yarı yarıya paylaşılıyor. Kanun öncesi dönemde edinilmiş veya evlilikten önce edinilen mallar için ise mal ayrılığı rejimi söz konusu oluyor.

İLK EDİNME TARİHİ VE HARÇ

Boşanma sonucu paylaşılan gayrimenkullerin, boşanan kişilerce bu gayrimenkullerin ilk edinme tarihine bakılarak bir ayırıma tabi tutulması gerek. Ayrım sonucunda;

- Paylaşıma konu gayrimenkul, Medeni Kanun'un yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden önce edinilmiş ise, o gayrimenkulün paylaşımı boşanma karşılığı bir ivaz olacağı için karşı tarafa devrinde binde 20 oranında harç aranılıyor.

- Paylaşıma konu gayrimenkul, Medeni Kanun'un yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilmiş ise, yasal mal rejimi devreye giriyor. Bu durumda ise diğer eşe devredilen gayrimenkul hissesi için "her bir işlemde maktu harç aranılacak.