Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) tarafından düzenlenen XXVIII. Uluslararası Türkiye İç Denetim Kongresi, 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde Wyndham Grand İstanbul Levent Otel'de gerçekleştirildi.
İç denetim dünyası, bir yandan geleneksel fonksiyonlarının etkinliğini artırmaya çalışırken diğer yandan da baş döndürücü hızda değişmekte olan trendler ve teknolojilere adapte olmaya çalışıyor. Söz konusu eğilimlerin mercek altına alındığı Türkiye İç Denetim Kongresi’nin bu yılki teması: "Adının Ötesinde: Yeni Nesil Denetim" oldu.
İç denetim yalnızca geleneksel rutin fonksiyonlar ve uyumluluk denetimlerini temsil etmiyor aynı zamanda kuruluşlara stratejik değer katan, proaktif olarak riskleri öngören, adının sözlük anlamının ötesine geçen işlevlere de bürünüyor. Bu eğilim son yıllarda hızla artarak, iç denetçileri stratejik kararlara rehberlik eden ve kuruluşların gelecekteki yönünü şekillendirmeye yardımcı olan güvenilir danışmanlar haline getiriyor. Bu gelişmeleri çok iyi yönetebilen iç denetim ekipleri, kurumlarında daha önemli noktalarda konumlanıyor. İç denetim ekiplerinin bu geçişi sağlayabilmesi için, belirli yetkinliklere sahip olması ve gelişen trendlere ve teknolojilere uyum sağlaması kaçınılmaz hale geliyor. Modern iç denetçi, veri analitiği ve yapay zekâ gibi ileri teknolojileri benimsemek, stratejik değere odaklanmak, çeşitli risklere ilişkin bütüncül yaklaşım içinde olmak, sürdürülebilirliği hem kurumu hem de kendisi için dikkate almak durumunda… İç denetim birimleri, insan sermayesini geliştirmek de dahil olmak bir dizi radikal kararları uygulamaya almak zorunda…
2024 yılı kongresi, iç denetim sadece denetim demek değildir ekseninde kurumlarında aktif dinleyici olmanın ötesine geçmek isteyen, dinlenen ses rolüne de dönüşmek isteyen tüm profesyonellere dönük kritik konuları ele alarak; adının ötesine geçmeyi başarmış kişi ve kurumların tecrübelerini ortaya koydu.
Kongre, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bahri Turgut’un açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve KERING, İç Denetim Yöneticisi Stefano Comotti, Avrupa İç Denetim Enstitüleri Konfederasyonu (ECIIA), Yönetim Kurulu Başkanı Massimiliano Turconi, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Kongre, ilk olarak, “2024 Global İç Denetim Standartları'na Uyumu Güçlendirmek İçin Teknolojinin Kullanımı” adlı sunumuyla Wolters Kluwer TeamMate, Kıdemli Çözüm Danışmanı Michal Dutkiewicz’i ağırladı.
İlk gün etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen paralel oturumlarda; “Yeni Nesil İç Denetim Uygulaması: Kültür Denetimi”, EY Türkiye Danışmanlık Ortağı, Risk Danışmanlığı Lideri Emre Beşli moderatörlüğünde Eczacıbaşı Holding Denetleme Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Özcan Konak, Eczacıbaşı Holding Denetleme Kurulu Üyesi Öznur Gökçe ve EY Türkiye Danışmanlık Ortağı, İş Gücü Danışmanlığı Lideri Ersin Yıldırım tarafından aktarıldı.
“Global CAE (İDY) Anketi 2024 – Dijital Dünyada İç Denetimin Yükselişi” başlıklı oturumda da Deloitte Türkiye, Denetim ve Güvence Hizmetleri Ortağı, İç Denetim ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Murat Günaydın ile Deloitte Türkiye, Denetim ve Güvence Hizmetleri, İç Denetim Hizmetleri Direktörü Ece Koycu yer aldı.
İş Portföy, Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin moderatörlüğünde, Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Hakan Kara ve Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Refet S. Gürkaynak’ın katılımıyla, “Ekonomide Yumuşak İniş Mümkün mü” oturumu gerçekleştirildi.
Daha sonra Şair, Yazar, Müzeci Sunay Akın “Adının Ötesine Geçmek” başlıklı konuşmasıyla katılımcılara güzel hikayelerini ve anekdotlarını anlattı.
“Yönetim Gözüyle Yeni Nesil Denetim” paneli, TOM Bank, Yönetim Kurulu Üyesi moderatör, Dr. M. Cüneyt Sezgin, SOCAR Türkiye, CEO’su Elchin Ibadov, Hewlett Packard Enterprise (HPE) Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar & Orta Asya Bölgesi Genel Müdürü Güngör Kaymak, IBM Türkiye Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Öztop ile gerçekleştirildi.
“Yaşanmış Soruşturmalar, Uyguladığımız Çözümler” başlıklı paralel oturum, Cerebra, Suistimal Önleme, İnceleme ve Uyum, Yönetici Ortak Fikret Sebilcioğlu, Cerebra, Suistimal Önleme, İnceleme ve Uyum Müdürü Serhat Tümüklü ve Cerebra, Suistimal Önleme, İnceleme ve Uyum Müdürü Uğur Kiriş’in katılımıyla düzenlendi.
“Yeni Nesil Çalışma Modelleri Kapsamında İç Denetimde Yaşanması Muhtemel Paradigma Değişimi” başlıklı paralel oturumsa, B&P Partner, E.SGK Müfettişi Umut Çiray tarafından ele alındı.
Paralel sunumları takiben, Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen moderatörlüğünde, “Güncel Standartlar ve Uygulamalarla ÇYS (ESG) Yolculuğunda Etki ve Güvence” başlıklı panel düzenlendi. Panele, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Gülşah Günay, ARGE Danışmanlık, Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil konuşmacı olarak katıldılar.
İlk günün son etkinliği, TİDE Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Boğaziçi Üniversitesi, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur İrem Nuhoğlu moderatörlüğünde yapılan “2035 Vizyonu, BANAIA Gelişmeleri ve Yeni Perspektifler” başlıklı panel oldu.
Panelistler İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) Ortaklık Geliştirme Direktörü Victor Garcia, IIA Azerbaycan Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Fataliyev, IIA Yunanistan Yönetim Kurulu Başkanı Verra Marmalidou, IIA Kazakistan Yönetim Kurulu Başkanı Yevgeniya Rossova, iç denetcinin danışmanlık rolüne ilişkin görüşlerini paylaştılar.
Kongrenin ikinci günü; İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) Ortaklık Geliştirme Direktörü Victor Garcia tarafından yapılan, “Yeni İç Denetim Standartları, Kalite Güvence Değerlendirmede Zorluk ve Fırsatlar” başlıklı açılış konuşmasıyla başladı.
Günün ikinci etkinliği ise (E)Tümamiral, Yazar Cem Gürdeniz ile Siyaset Bilimci Prof. Dr. Hüseyin Barış Doster’in katılımıyla “Türkiye, Jeopolitik Konumu, Riskleri ve Etkileri” başlıklı oturum oldu.
KPMG Türkiye Yönetişim, Risk & Uyum ve Teknoloji Risk Lideri, Şirket Ortağı Sezgin Topçu ve KPMG Türkiye, Siber Güvenlik ve Teknoloji Risk Danışmanlığı, Direktör Ceyda Bursalı’nın katılımıyla “Yapay Zekada Güven” ile PwC Türkiye, Şirket Ortağı ve Sürdürülebilirlik Platformu Lideri Evren Sezer ve PwC Türkiye, Sürdürülebilirlik Platformu Kıdemli Müdürü Aybüke Sedar Fırat’ın katılımıyla, “Sürdürülebilirlik Teknolojileri ve Sürdürülebilirlikte İç Denetim Güvence ve Danışmanlığı” başlıklı paralel oturum gerçekleşti.
Günün yoğun talep gören bir diğer oturumu ise Retorik Mentoru, Yazar Oğuz Benlioğlu’nun “Retorik: Konuş, Etkile, İkna Et” başlıklı konuşması oldu.
“Adının Ötesine Geçen Spor Kulüpleri” adlı panel, Spor Ekonomisti, Yazar Tuğrul Akşar moderatörlüğünde, Beşiktaş JK, Denetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, Fenerbahçe Spor Kulübü, İç Denetim Direktörü Mehmet Vedat Uslusoy ve Galatasaray Spor Kulübü, Denetim Kurulu Üyesi Ömer Çirkin’in katılımıyla değerlendirildi.
Günün ikinci paralel oturumu ise; TİDE Bellek, Proje Yöneticisi Nihal Boztekin moderatörlüünde, TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun, TİDE Yüksek Divan Kurulu Başkan Vekili Arzu Meral Safsoy, TİDE Akademik İlişkiler Komitesi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melih Erdoğan, TİDE Yüksek Divan Kurulu Üyesi Özlem İğdelipınar Yazıcı katılımıyla “TİDE'nin 30 Yılı: Geçmişi Koruyor Geleceği Kuruyoruz” oldu.
TÜSİAD’ın destekleriyle planlanan“Reel Sektörde İç Denetimin Değişen Rolü ve İyi Örnekler” başlıklı paralel oturumun moderatörlüğünü Forvis Mazars Türkiye CEO’su ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İzel Levi Coşkun yaptı. Oturuma, ODE Yalıtım, Denetim Komitesi Başkanı Haluk Solak, Uludağ Enerji Grubu Grup İç Denetim Direktörü Müge Alşan ve Zorlu Grubu, İç Denetim ve Etik Direktörü Senem Dal konuşmacı olarak katıldılar.
TİDE Yönetim Kurulu ve GarantiBBVA Teftiş Kurulu Başkanı Osman Bahri Turgut moderatörlüğünde düzenlenen, “İç Denetçi Nasıl Adının Ötesine Geçebilir?” başlıklı panelin konuklarıysa, Yapı Kredi, İç Denetim Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Geçer, Türkiye İş Bankası, Teftiş Kurulu Başkanı Gürler Özkök, Akbank, Teftiş Kurulu Başkanı Savaş Külcü oldu.
QNB Finansbank, İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar ile Azor Brand & People Solutions Kurucusu, StartMe Yönetim Kurulu Üyesi, Öğretim Görevlisi, Araştırmacı Emre Başkan, “Yeni Nesil Denetim Yeni Nesil Yetkinlikler” başlıklı oturumun konuşmacıları oldular.
Kongrenin son etkinliği ise “Denetimli Komiklik 2 – Hiç Denetim” başlığında Komedyen Kaan Sekban ve Ekonomist Emrah Lafçı tarafından gerçekleştirildi.