0

KDV Genel Uygulama Tebliğine Göre Yapılacak Düzeltmeler

Bilindiği gibi KDV Genel Uygulama Tebliğinin '12.Geçiş Hükümleri' bölümünde aynen;

'Haklarında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma raporu veya kullanma tespiti bulunan mükellefler ile kendileri hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunmamakla birlikte mal veya hizmet satın aldıkları mükellefler hakkında olumsuz rapor veya olumsuz tespit bulunan mükelleflerden, Tebliğde belirlenen süre ve diğer genel esaslara dönüş hükümlerine göre de özel esaslar kapsamından çıkamayanlara, durumları bağlı bulundukları vergi dairesince bildirilerek özel esaslar kapsamına alınmalarına neden olan sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belgeleri, bildirimden itibaren 30 gün içerisinde indirim hesaplarından çıkarmaları ve beyanlarını düzeltmeleri veya belgenin gerçekliğini ve doğruluğunu ispat etmeleri istenir.

Düzeltme işlemi, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı olduğu hususunda olumsuz rapor ya da olumsuz tespit bulunan belgenin indirim konusu yapıldığı vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinde yapılır. Ancak, düzeltme beyannamesinin verildiği dönemden en son vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesine kadar, bu düzeltme neticesinde aradaki vergilendirme dönemlerinde ödenecek bir vergi çıkmaması kaydıyla, her bir dönem için ayrı ayrı düzeltme beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tür durumlarda düzeltmenin yapıldığı vergilendirme dönemi ile en son vergilendirme dönemine ilişkin düzeltme beyannamesi verilmesi yeterlidir. Bu düzeltme neticesinde ödenecek bir vergi çıkması halinde ise bu vergi, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Kendilerine verilen süre içerisinde gerekli düzeltmeleri yapan ve ödenecek vergi çıkması durumunda bu vergiyi, uygulanan müeyyideleriyle birlikte ödeyen mükellefler, düzeltmeleri ya da ödemeyi yaptıkları tarih itibarıyla genel esaslara dönerler. Bu durum vergi dairesince Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının ilgili birimlerine bir yazı ile bildirilir.'

Yukarıda yer verilen düzenlemeye göre; haklarında sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma raporu veya kullanma tespiti bulunan mükellefler ile kendileri hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunmamakla birlikte mal veya hizmet satın aldıkları mükellefler hakkında olumsuz rapor veya olumsuz tespit bulunan mükelleflerden, kendilerine verilen 30 günlük süre içinde özel esaslara alınmalarına neden olan sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeleri indirim hesaplarından çıkararak düzeltme beyannamesi veren mükelleflerin, düzeltme beyannamelerine istinaden ödenecek bir vergi çıkması durumunda bu vergiyi yaptırımlarıyla birlikte ödemeleri halinde ödeme tarihi itibariyle genel esaslara dönüş işlemi yapılabilmektedir.[1] Buna göre ek.4 özel esasdan çıkış yazısının buna göre düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak düzeltme beyannamesi verildikten sonra özel esaslardan genel esaslara geçiş olanağı mümkün olup bu işlem yapılabilmesi için mutlak suretle nakden ve hesaben vergi dairesine ödeme yapılması zorunludur. Ödeme yapılmadan özel esaslardan genel esaslara geçiş mümkün olamayacaktır.


[1] İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı yazıları, 25.08.2014 gün ve 709 sayılı yazıları ve ayrıca 29.05.2014 gün ve 1571 sayılı tamim yazıları