0

Gayrimenkul konusu neredeyse her aileyi yakından ilgilendiriyor. Çünkü barınma, yani konut en temel ihtiyaç olduğu gibi, aynı zamanda da en sağlam yatırım aracı.

Sektör olarak da inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi. Sektör, ekonominin 1/3'ünü doğrudan, 1/3 de dolaylı olarak etkiliyor. Bu nedenle, inşaat sektöründeki 'durgunluk' veya 'canlılık' ekonomiye aynen yansıyor. İstihdamın yaklaşık yüzde 7'sini inşaat sektörü oluşturuyor. Son dönemlerde ise inşaat sektöründe kısmi de olsa bir durgunluk başladı. Özellikle yeni inşaatlara olan talepte azalma var.

GAYRİMENKUL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Gayrimenkul almadan önce;

- Geçmişten gelen aidat, vergi, bakım veya onarım borcu olup olmadığını araştırmak gerek.

- Gayrimenkulün üzerinde haciz, ipotek vb. durumların olmadığından emin olunmalı.

- Gayrimenkulü alırken, alım bedelini düşük göstermeyin. Düşük bedel sizi hem tapu harcı hem de evin 5 yıl içinde satılması halinde gelir vergisi yönünden sıkıntıya sokabilir.

- Alım-satım işlemi esnasında, 8 bin lira üzerindeki ödemelerin banka vb. aracılığıyla yapılması zorunlu. Zorunluluğa uyulmazsa, ilgili tutarın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası kesiliyor. Böylece, hem ceza ödenmesi hem de ileride satışla ilgili yaşanabilecek sorunların da önüne geçilmiş olur.

- Evi, eş veya çocuk adına alıyor ve bedelini siz ödüyorsanız, söz konusu işlemin Veraset İntikal Vergisine neden olduğunu unutmayın.

- Tapunun kat irtifaklı tapu olması ileride sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle kat mülkiyeti tapusu bulunmayan gayrimenkulleri tercih etmemekte fayda var.

- Almayı düşündüğünüz gayrimenkulün ulaşım, ısınma, otopark, güvenlik gibi ihtiyaçlarınıza yeterli ölçüde cevap vermesine özen gösterin.

- Bir de komşu olayı var. Ev alma komşu al sözünü akıldan çıkarmamak gerek. O nedenle çevrenin ve komşuların da araştırılmasında fayda var.

- Gayrimenkul alırken mutlaka danışmanlık hizmeti alın. Bu konuda deneyimli olan kişi ya da firmalar, birçok konuda sizi uyarır ve ileride ciddi sorunlar yaşamanızı engeller.

ESKİ VERGİ BORCU

Gayrimenkulün emlak vergisi borçlarından alıcı da satıcı ile birlikte sorumlu oluyor. Bu nedenle aldığınız evin, vergi borcu olup olmadığını öğrenmeden alım-satım işlemini gerçekleştirmeyin. Satıldığı yılın ve geçmiş yılların emlak vergilerini, satıcının ödemiş olması gerekiyor. Eğer ödememişse, alınan evin emlak vergisi borcu, yeni sahibinden de alınabiliyor.

TAPU DEĞERİ

Gayrimenkullerin tapu harcına esas olan değeri, normal alım-satım değeridir. Ancak tapu değerinin emlak vergisi değerinden düşük olmaması gerekiyor.

Tapu değeri önemli. Çünkü, tapu değeri üzerinden tapu harcı hesaplanıyor. Eğer tapu değeri düşük gösterilirse, gerçek alım bedeli ile gösterilen değer arasındaki farka vergi ziyaı cezası uygulanıyor.

Ayrıca evin 5 yıl içinde satışı halinde, alım ile satım bedeli, arasındaki fark değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi.

Satın aldıkları gayrimenkulün tapudaki bedelini düşük gösterenler, bu gayrimenkulü 5 yıl içinde satmaları halinde, elde ettikleri alım satım kazancı gerçekte elde ettiklerinden daha fazla çıkacak. Sonuçta gelir vergisi yönünden fazladan vergi ödemek zorunda kalınabilinir.