Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) ve Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) iş birliğiyle, ilki 2015 yılında Çanakkale’de, ikincisi 2017 yılında Sakarya’da üçüncüsü 2019 yılında Samsun’da, dördüncüsü 2021 yılında pandemi koşullarının getirdiği riskler nedeniyle çevrim içi olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile, beşincisi 2023 yılında Ankara’da düzenlenen Uluslararası Gelecek Zirvesi’nin altıncısı ise Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
 

Bu Zirvede, gökyüzüne ve uzay teknolojisine ilişkin gelişmelerin, 100 yıl önceki “İstikbal Göklerdedir” gelecek öngörüsü ile yeni bir boyutta tartışılması, denetim mesleğinin de bu bağlamda düşünülmesi ve yeni tasarımların paylaşılması amaçlandı.
 

Günümüzde yaşamımızı etkileyen pek çok uygulama, gökyüzüyle ve ötesinde “uzay” ile bağlantılı. Dünya gözlem uydularının ürettiği devasa büyüklükteki veri, meteorolojiden, bilimsel araştırmalardan, kentsel yaşama; trafik, ulaşım, iletişim, yerleşim planlaması gibi çeşitli alanlara kadar birçok uygulama, yapay zekâ ile işlenerek yaşamımızı yönlendiriyor.
 

Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mayıs 1925’te yani tam 100 yıl önce, Ankara'da Türk Tayyare Cemiyeti'nin açılışında, istikbalin göklerde olduğunu söylemişti. O gün için basitçe, “Tayyare” ile savunma ve ulaşım akla gelirken, bugün bu sözün aslında uzaya yönelik bir vizyonu ve “istikbal” sözcüğünün, çok geniş bir gelecek tasarımını ifade ettiği anlaşılıyor. Gökyüzüne ve akıl almaz bir hızla ilerleyen uzay teknolojisine ilişkin gelişmeler, 100 yıl önceki “İstikbal Göklerdedir” gelecek öngörüsünü, yeni bir boyutta tartışmayı ve denetim mesleğini de bu bağlamda düşünmeyi gerektiriyor.
 

Zirve; Bahçeşehir Üniversitesi Denetim Kulübü Başkanı Ekin Gökçe Oymak, TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun, TİDE Yönetim Kurulu Başkan Vekili MÖDAV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nur İrem Nuhoğlu, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bahri Turgut, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hümeyra Adıgüzel’in açılış konuşmalarıyla başladı. 

Ali Kamil Uzun-1
Ali Kamil Uzun: “Yeni nesil iç denetçilerin gelişimine yönelik etkinlikler düzenliyoruz”

TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun açılış konuşmasında, TİDE’nin, üniversiteler, akademisyenler ve öğrencilerle iş birlikleri kurarak, gelecek neslin yolunu açtıklarını, yeni nesil iç denetçilerin gelişimine yönelik düzenlenen etkinliklerle de IIA tarafından küresel inovasyon ödülüne layık görüldüğünü belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kazanılan bu küresel ödül, geleceğe ilişkin faaliyetlerimizi taçlandıran bir başarı olarak ülkemiz ve meslek ailemiz adına bizleri gururlandırıyor. Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin izlenmesi, geleceğin şekillenmesinde etkin olacak bireyler yetiştirilmesi ve yaşam boyu öğrenmeye odaklanılarak tüm toplumun eğitim sürecine dâhil edilmesinin stratejik bir öncelik olması gerektiğine ilişkin öngörümüzün isabetli olduğunu görüyoruz.”
Panel

Osman Bahri Turgut: “TİDE bugün sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da saygın bir konuma geldi”

TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bahri Turgut ise açılış konuşmasında, TİDE olarak 30 yıldır heyecan verici bir yolculuğun, klasik bir teftişten çağdaş bir iç denetime geçişin öyküsü olduklarını ifade etti. TİDE’nin bugün sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da saygın bir konuma geldiğinin altını çizen Turgut; “Mayıs ayı, tüm dünyada Uluslararası Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. Biz de bu ay boyunca çeşitli etkinliklerle iç denetimin önemini daha geniş kitlelere anlatmak için çalışıyoruz. Farkındalık ayında düzenlenen etkinlikler, iç denetim mesleğinin toplumsal ve kurumsal önemini vurgulamak, mesleğin toplumsal değerini artırmak amacıyla büyük bir fırsat yaratıyor. Bu yılki Zirvemiz olağanüstü değişimlerin yaşandığı bir döneme denk geldi. Lokal ve global tüm kurumlar bugün değişen ortamda gelişen teknolojiler, yeni düzenlemeler ve değişen iş gücü dinamikleriyle şekillenen çok yönlü bir manzarayla karşı karşıya. Zirveye katılan konuşmacılar bu dönemin fırsat ve tehditlerini ele alıyor olacak. TİDE olarak bu yeni tablonun nasıl okunmasıyla ilgili görüşlerimizi mesleğimizle ilgili noktaları dile getiriyor olacağız.” dedi.
 

Gelecek Uzayda temalı seminerler veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fizik Bölümü’nde Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı Başkanı ve Oxford Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Selçuk Topal, insanoğlunun hayat bulduğu bu gezegende yok olmayacağına ve evren denilen bu sonsuz kozmik denize bir gün yelken açılacağına inandığını aktardı. 
 

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Kuban Torun, “Yapay Zekâ Gökyüzünün Neresinde?” başlıklı sunumunda, yapay zeka teknolojisi, insan hayatında büyük bir dönüşüm sağlayarak iş ve günlük yaşamın birçok alanında olumlu etkiler yarattığından söz etti. Yapay zeka, eğitim, finans, pazarlama, hukuk gibi birçok sektörde de kullanılarak iş süreçlerinin optimize edilmesine ve yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine katkı sağladığını belirtti. 
 

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Markus C. Slevogt, “3 Lines Of Defence: A Concept For Any Cruising Altidude / 3’lü Savunma Hattı: Her İrtifada Geçerli Bir Konsept” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Slevogt konuşmasında, üçlü savunma hattı modeli, etkili risk yönetimi ve için rehberlik sağlayacağından ve üç hattın her birinin kurumların kontrol ortamında farklı bir rol oynadığından söz etti. 
Ali Kamil Uzun-2

TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Kâmil Uzun ve TİDE Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melih Erdoğan TİDE’nin bu yıl kutladığı 30. Yılına ithafen, “TİDE ve Mesleğin Geleceği: Sonsuza Kalmak İçin Ufkun Ötesini Görmek” başlıklı oturumda bir araya geldiler. Oturumda, Ali Kamil Uzun, mesleki kariyer öyküsünü, geleceğe ilişkin öngörü ve uzgörülerde sezgi ve düş gücünün öneminden söz etti. Ayrıca karikatürlerinin eşliğinde, TİDE ve mesleğin geleceği üzerine görüşlerini paylaştı. Melih Erdoğan ise Dünyanın içinde bulunduğu çalkantılar ve belirsizlik ortamı ve Türkiye’nin içinde bulunduğu kendine özgü belirsizliklerin, doğal olarak mesleğimizin geleceği hakkında tartışmamızı gerektirdiğini ve Mesleğimizin, bireylerin eğitim, öğrenim, sağlık, çalışma, konut edinme, barınma sözleşme özgürlüğü, sosyal güvenlikten yararlanma, örgütlenme, dinlenme haklarını vb. gerçekleştirilmesinde ekonomik ve sosyal bir yapının güvencesi olmak için önemli roller üstlenebilecek potansiyele fazlasıyla sahip olduğunu belirtti.
Panelistler

Bandırma Füze Kulübü filminden kısa bir bölüm izlendikten sonra Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hümeyra Adıgüzel’in moderatörlüğünde, “Gençlerin Düşlerinde Gelecek” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Oturumda;  Bahçeşehir Üniversitesi Denetim Kulübü üyesi Ayşenaz Ayazma, Anadolu Üniversitesi Denetim Kulübü üyesi Dilara Yılmaz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İç Denetim Topluluğu üyesi Enes Furkan Tuğ, Marmara Üniversitesi Denetim Kulübü üyesi Gül Fidan Aydın, Yeditepe Üniversitesi İşletme Kulübü üyesi Pelin Bozkurt yer aldı. Geleceğin gençleri, geleceğe yönelik hayallerini ve gelecekten beklentilerini paylaştı.
Ali Kamil Uzun Ödül

Mersin'de dolu etkili oldu Mersin'de dolu etkili oldu

Zirve’de ayrıca, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sevcan Yeşiltaş’a Esin Veren Öyküsü İle Genç Bilim İnsanı Ödülü ve Keman Sanatçısı Bade Daşdan’a da Esin Veren Öyküsü İle Genç Sanatçı Ödülü takdim edildi. 
Ödül1

Gelecek Zirvesi 2025, gelecek dönem Uluslararası Gelecek Zirvesi 2027'e ev sahipliği yapacak olan MÖDAV’a Zirve bayrağının teslimi için yapılan "Devir Teslim Töreni" ile sona erdi.

Muhabir: Elif İnci TOMAR