Motosiklet kullanıcılarının olmazsa olması kasklar, belki de kullandığımız ekipmanların arasında en cefa çekeni. Her gün kafamızda, yağmur çamur, sıcak soğuk derken onlar da kirleniyor. Peki, onların temizliğini ne kadar düşünüyoruz. Çoğu kullanıcının bu konu hakkında pek bilgisi yok veya dikkat etmeyenleri görüyorum. Hijyenik açıdan büyük önem taşıyan kask temizleme konusunda nelere dikkat etmek gerektiğine bir bakalım.

Çoğu kaskın iç pedleri sökülebilir oluyor. Bazıları iç köpükle beraber ayrılıyor, fakat bir şekilde sökülüyorlar. Öncelikle bu iç pedleri söküyoruz. Sonrasında ılık suda biraz bekletiyoruz ki içine hapsettiği kirleri iyice yumuşatalım. Temizleme işleminde asla ama asla aşındırıcı maddeler kullanmıyoruz. Kask temizleme konusunda bizim en büyük yardımcımız bebek şampuanları. Bunun sebebi ise ph değerleri. Mümkün olduğunca hassas ürünler kullanmamız, kaskımızın ömrü için daha iyi olacaktır. Ilık suda beklettiğimiz pedlerimizi bebek şampuanıyla temizleme kısmına geçiyoruz. Burada önemli nokta pedlere hassas davranmak. Asla çitileme gibi şeyler yapmıyoruz. Narince köpürtüp, sonrasında suya tutup pedleri sıkıp bırakarak içerisindeki şampuanı atmalarını sağlıyoruz. Pedlerden akan su ve köpük tamamen temiz olana kadar bu işlemi tekrarlıyoruz. Durulama kısmı büyük önem taşıyor, sabunlu bir şekilde bırakmamak gerekiyor. Aksi durumda kaskı kafamıza taktığımızda eğer kafamız terlerse, bol köpüklü bir duş almış gibi bir durumla karşılaşabiliriz. Duruladıktan sonra pedlerimizi çok sıkmadan kurutmak için asıyoruz. Kuruturken asla saç kurutma makinası kullanmıyoruz veya kaloriferin üzerine koymuyoruz. Kendi hallerinde kurumaya bırakıyoruz. Kuruma işlemi biraz uzun sürebilir. Bu yüzden eğer Ekvator'da yaşamıyorsanız ertesi gün hemen kaskı takma hayaline kapılmayın. Pedlerimizi yıkadıktan sonra sıra kaskımızın kabuğuna geliyor. Öncelikle vizörümüzü çıkartıyoruz ki çizilmesin. Şunu da eklemeliyim ki asla ama asla kasımızın köpüğünü kabuğundan ayırmıyoruz. Eğer böyle bir şey yaparsanız kaskınız saksı olmaktan başka pek bir işe yaramayacaktır. Belki gece lambası da olabilir ama sizi kazada korumayacaktır. Kaskımızı tercihen duşta yıkayabiliriz daha kolay olur. Etrafa çarpmamaya özen göstererek ve çok tazyikli su püskürtmeden kaskımızın içerisini ve dışarısını yine bebek şampuanıyla yıkıyoruz. Ben bu işlemi yaparken hava kanallarını da açıyorum ki onlar da temizlensin, yolda giderken efil efil hava girsin. Bazılarının bunu pek onaylamadığını görmüştüm. Fakat bana pek mantıklı gelmedi. Zira sağanak yağmur altında uzun süreler motosiklet tepesinde kilometrelerce yol gitmişliğim var. Sadece bütün bu yıkama işlemleri sırasında sıcak su kullanmamak gerekiyor. Sıcak su kask içerisindeki yapıştırıcıların etkisini kaybetmesine yol açabilir. Son olarak kaskımızı da kurumaya bırakıyoruz.

Bu kask temizliği işleminin kullanıma göre, periyotlar halinde yapılması hijyenik açıdan büyük önem taşıyor. Kaskımızı kullanırken balaklava takmak veya kask temizleyici anti-bakteriyel spreyler kullanmak. Temizlik periyotları arasında kaskımızı daha hijyenik tutmaya yardımcı olabilir. Yine de kask yıkama işlemini kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim. Genellikle iyi bakıldığında 6 ayda bir yapılması güzel sonuçlar verecektir.