KERKÜK (AA) - Kerküklüler, 2019 yılında işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle gerçekleştirilen ve o dönemde hükümetin istifasına yol açan '25 Ekim Gösterileri'nin 7'nci yılında Kerkük kent merkezindeki Valilik Meydanı'nda bir araya gelerek siyasi ve ekonomik reform taleplerini yineledi.
Gösteriye katılan aktivist Muammer Salah Bayatlı, AA muhabirine, Iraklıların, 2019'da başkent Bağdat'ta siyasi ve ekonomik reform taleplerini dile getirmek için başlatılan '25 Ekim Gösterileri'nin yıl dönümünden dolayı bir araya geldiklerini söyledi.
Bayatlı, 2019 gösterilerinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hala birçok alanda hizmetlerin yetersiz olduğunu, içme suyu ve elektrik sorunlarının devam ettiğini bildirdi.
Irak'ta atama sorununun her geçen gün daha da büyüdüğünü aktaran Kerküklü Ahmed Emin ise işsizliğin önüne geçmek için hükümetten özel sektöre önem vermesini istedi.
- '25 Ekim Gösterileri'
Irak'ta 1 Ekim 2019'da patlak veren protestolar, takvimler 25 Ekim'i gösterdiğinde yeniden alevlenmişti. Bağdat'ın yanı sıra ülkenin orta ve güney kesimlerindeki çok sayıda vilayetten gösterilere geniş katılım olmuştu.
Göstericiler o dönemde, 'yolsuzlukla mücadele, istihdam olanaklarının artırılması, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve siyasi sistemde reform yapılması' taleplerini dile getirmişti. Ayrıca silahların devlet kontrolünde toplanması ve protestoculara yönelik şiddet olaylarından sorumlu kişilerin hesap vermesi çağrısı da eylemlerde öne çıkmıştı.




