Altınokta Körler Derneği Genel Merkezi Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklamasında bulunuldu.
“Engellilerin eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal güvenliğe, ayrımcılıktan erişilebilirliğe, işsizlikten evde bakım ve sağlık kurulu raporlarından ÖTV muafiyetine kadar uzanan, saymakla bitirilemeyecek kadar çok sorunları bulunmaktadır. Üstelik bu sorunlar her geçen gün artmakta, kazanılan haklar dahi birer ikişer geri alınmaktadır” ifadesinin yer verildiği yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bilindiği gibi 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’dır. Her yıl olduğu gibi bu engelliler haftasında da siyasiler, etkili ve yetkililer (engelli kardeşlerimiz) diye başlayan, bizler için ne güzel şeyler yaptıklarını ballandıra ballandıra anlatan, gönül gözüyle gördüğümüzü söyleyerek sözde bizleri öven, “her birimiz engelli adayıyız” diye bitiren nutuklar atacaklar. Eğlenceli, ikramlı davetlerde ne kadar engelli sever olduklarını göstererek haftamızı kutlayarak görevlerini yapmış olmanın huzuruyla koltuklarına gömüleceklerdir.
Oysa ülkemizdeki engelli gerçeği tamamen farklıdır. Engellilerin eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal güvenliğe, ayrımcılıktan erişilebilirliğe, işsizlikten evde bakım ve sağlık kurulu raporlarından ÖTV muafiyetine kadar uzanan, saymakla bitirilemeyecek kadar çok sorunları bulunmaktadır. Üstelik bu sorunlar her geçen gün artmakta, kazanılan haklar dahi birer ikişer geri alınmaktadır.
2 yılda bir yapılan EKPSS'ye yüz binlerce işsiz engelli katılmakta, ancak bunlardan her yıl 1500 -2000 kadarı işe girebilmektedir. İşsiz muhtaç ağır engelliler ve evde bakım hizmetinden yararlananlar için ödenen aylıklar harçlık düzeyine düşmüştür. Üstelik bunları alabilme koşulları olabildiğince zorlaştırılmış, bu sembolik desteklerden yararlanan pek çok engellinin aylıkları kesilmiştir ve faizi ile birlikte geri istenmektedir. Son düzenlemelerle engellilerin erken emeklilik hakkı neredeyse ortadan kaldırılmıştır. Hatalı özel eğitim politikaları nedeniyle engelli okulları öğrencisiz, eğitim yaşındaki çok sayıda engelli eğitimden ve okuldan yoksun durumdadır. Koşulları hazırlanmadan yapılan kaynaştırma eğitimi adeta kaynatma eğitimi durumundadır. 2005 yılında çıkarılan engelliler yasasının uygulama yönetmelikleri sürekli değiştirilmiş, engelli sağlık kurulu raporları hastaneden hastaneye, doktordan doktora farklılık gösterir hale gelmiştir. Yasada öngörülen 7 yıllık uyum süresi sürekli ertelenmiş, fiziki erişilebilirlik hala sağlanamamıştır. Görme engellilerin tanık zorunluluğu olmadan imza hakkı noterlerdeki düzenleyici işlemlerde hala uygulanmamaktadır. Kentlerimiz, kasabalarımız fiziki engellerle, özellikle görme engelliler için ölüm tuzaklarıyla doludur. Engellilerin toplumsal ve siyasal yaşama katılımı için lehte düzenlemelerden ısrarla kaçınılmaktadır. Engellilerin ulaşımını kolaylaştırmak için 5 yılda bir ÖTV muafiyetli araç almasına ilişkin süre 10 yıla çıkarıldığı gibi, alınacak araçların limiti ve en az %40 yerli olması koşulları neredeyse bu hakkı kullanılamaz duruma getirmiştir. Örnek kabilinden belirttiğimiz bu sorunların tümünü anlatmaya bir basın açıklamasının değil, bir kitabın dahi sayfaları yetmez.
Bizler Altınokta Körler Derneği Genel Merkezi ve Şubeleri olarak bu koşullarda engelliler haftasını bir kutlama haftası değil, sorunlarımızın ve mücadelemizin dile getirileceği bir hafta olarak görüyoruz. Hükümeti, Meclisi, siyasal partileri ve yerel yönetimleri üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz. Zaten sınırlı olan haklarımızın geri alınmasına karşı sessiz kalmayacağımızı, örgütlülüğümüzü ve birlikteliğimizi güçlendirerek hak temelli mücadelemizi yükselteceğimizi ilan ediyoruz.
Siz değerli basınımızın sesimizi ve taleplerimizi kamuoyuna duyurmak için sayfalarınızda ve ekranlarınızda bizlere daha fazla yer vermenizi talep ediyoruz.”