2) Bildirimlerde, söz konusu varlıkların Türk Lirası karşılığı bedelleri esas alınacaktır.
3) Bu Tebliğin uygulanmasında rayiç bedel, söz konusu varlıkların bildirildiği tarih itibariyle belirlenen alım-satım bedeli olup bu bedelin gerçek durumu yansıtması gerekmektedir.
4) Borsa rayiciyle değerlenecek varlıkların borsa rayicinin belirlenmesinde, söz konusu varlıkların bildirildiği tarihte işlem gördüğü yurt içi veya yurt dışındaki borsalarda oluşan değerler dikkate alınacaktır.
5) Döviz cinsinden varlıklarda, bunların bildirildiği veya beyan edildiği tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru dikkate alınacaktır.
6) Bildirimde bulunduktan sonra, yapılan hataların düzeltilmesi ya da bildirime konu edilen varlıkların azaltılması amacıyla, 31/03/2023 tarihine kadar yapılacak düzeltmelerde varlıkların ilk bildirim tarihindeki değerleri esas alınır.
- Beyan edilerek kanuni defter kayıtlarına intikal ettirilen taşınmazlar üzerinden Vergi Usul Kanununda yer alan amortismanlara ilişkin hükümler uygulanmayacaktır. Kayıtlara alınan varlıkların sonradan elden çıkartılmaları esnasında doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gelirin veya kurum kazancının tespitinde gider veya indirim olarak kabul edilmeyecektir. Söz konusu varlıkların elden çıkartılması aşamasında doğan kazanç ve iratlar ise genel esaslara göre vergiye tabi tutulacaktır.
- Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının;
- Bildirilerek Türkiye'ye getirilmesi,- 05.07.2022 tarihi itibariyle kanuni defterlerde kayıtlı olan ve yurt dışındaki banka veya finansal kurumlardan kullanılan kredilerin defter kayıtlarında düşülerek kapatılmasında kullanılması,
- 05.07.2022 tarihinden önce Türkiye'ye getirilmek süratiyle, bu tarih itibariyle kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının karşılanmış olması halinde, söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi,
- Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinde sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan, para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların beyan edilerek kanuni defterler kaydedilmesi halinde; bu varlıklara ilişkin 7417 sayılı kanunun 50'inci maddesi kapsamında beyan edilen tutaralar üzerinden %3 oranında vergi tarh edilecek olup, tarh edilerek ödenecek bu vergi tutarı gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilmeyecektir.
_________________________
Resmi Gazete: 09.08.2022 tarihli 31918 sayılı)