0

6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kanunu ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Yapılan Bazı Değişiklikler

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 40. maddesinin ikinci fıkrasına 'Gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imza atmaya yetkili kişi, ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı, noter onayı şartı aranmaksızın ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle de verebilir.' ibaresi eklenmiştir.

İkinci fıkraya eklenen bu madde ile tacir tarafından kullanılacak olan ticaret unvanı ile bunun altına atılacak imzanın ticaret sicili müdürü yahut müdür yardımcısı tarafından da onaylanabilmesi sağlanmaktadır. İmza beyanı için notere başvurma zorunluluğu ortadan kalkmakta ve bunun sonucunda da şirket kuruluş maliyeti azaltılmak istenmektedir.

6102 sayılı Kanun' un 212, 215, 335, 339, 345, 566, 575, 585 ve 587 nci maddelerine ilave edilen değişiklerde aynı amacı taşımaktadır. İlgili maddelerin düzenleme sonrası hükümleri aşağıda yer almaktadır;

MADDE 212- (1) Kollektif şirket sözleşmesi yazılı şekle tabidir; ayrıca, sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması veya şirket sözleşmesinin ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalanması şarttır.

MADDE 215- (1) Kollektif şirketi kuranlar, şirket sözleşmesinin noterlikçe onaylı bir suretini onay tarihinden itibaren onbeş gün içinde şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline vererek şirketin tescilini istemek zorundadır. Suret, sicil müdürlüğünce saklanır ve 213. madde gereğince sözleşmeye konması zorunlu olan kayıtlar ile kanunun emreylediği diğer hususlar tescil ve ilan olunur. Şirket sözleşmesinin ticaret sicili müdürü veya yardımcısı huzurunda imzalanması halinde de sureti ticaret sicili müdürlüğü tarafından saklanarak yukarıda öngörülen tescil ve ilan sağlanır.

MADDE 335- (1) Şirket, kurucuların, kanuna uygun olarak düzenlenmiş bulunan, sermayenin tamamını ödemeyi, şartsız taahhüt ettikleri, imzalarının noterce onaylandığı veya ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzaladığı esas sözleşmede, anonim şirket kurma iradelerini açıklamalarıyla kurulur.

MADDE 339- (1) Esas sözleşmenin yazılı şekilde yapılması ve bütün kurucuların imzalarının noterce onaylanması veya esas sözleşmenin ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalanması şarttır.

MADDE 345- (2) Şirket, 335. maddenin birinci fıkrasında öngörülen noter onayı veya şirket sözleşmesinin ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalanma tarihinden itibaren, üç ay içinde tüzel kişilik kazanamadığı takdirde, bu hususu doğrulayan bir sicil müdürlüğü yazısının sunulması üzerine, bedeller banka tarafından sahiplerine geri verilir.

MADDE 566- (1) Esas sözleşme yazılı şekilde düzenlenir, kurucularla komandite ortakların tümü tarafından imzalanır; imzaların noterce onaylanması veya esas sözleşmenin ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalanması gerekir.

MADDE 575- (1) Şirket sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve kurucuların imzalarının noterce onaylanması veya şirket sözleşmesinin ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalanması şarttır.

MADDE 585- (Değişik: 26/6/2012-6335/31 md.) (1) Şirket, kurucuların, kanuna uygun olarak düzenlenmiş bulunan, sermayenin tamamını ödemeyi şartsız olarak taahhüt ettikleri, imzalarının noterce onaylandığı veya ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzaladığı şirket sözleşmesinde limited şirket kurma iradelerini açıklamalarıyla kurulur. Esas sermaye pay bedellerinin ödenmesi, ödeme yeri, ifa borcu, ifa etmemenin sonuçları, bedelleri tamamen ödenmemiş payların devri hususlarında bu Kanunun anonim şirketlere ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır. 588. maddenin birinci fıkra hükümleri saklıdır.

MADDE 587- (1) Şirket sözleşmesinin tamamı, kurucuların imzalarının noterce onaylanmasını veya şirket sözleşmesinin ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalandığı tarihi izleyen otuz gün içinde, şirketin merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan olunur. Tescil ve ilan edilen şirket sözleşmesine, aşağıda sayılanlar dışında, 36. maddenin birinci fıkrası hükmü uygulanmaz:

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu' nun tür değiştirme ile ilgili 184 ve 189 uncu maddelerinde de 6728 sayılı kanunla birtakım değişiklikler yapılmıştır. 184 ncü madde de yapılan değişiklik ile tür değiştirme kararına karşı olan ortakların, yeni türe ilişkin sözleşmeyi imzalamaması durumda ortaya çıkacak olan ve şirkete zarar verecek durumlar ortadan kaldırılmak istenmiştir. 189. madde de yapılan değişiklik ile, genel kurulun onayına tür değiştirme planıyla beraber yeni türün şirket sözleşmesinin de sunulmasıdır. İlgili maddelerin düzenleme sonrası hükümleri aşağıda yer almaktadır;

MADDE 184- (1) Tür değiştirmede, yeni türün kuruluşuna ilişkin hükümler uygulanır; ancak, sermaye şirketlerinde ortakların asgari sayısına ve ayni sermaye konulmasına ve kurucuların şirket sözleşmesini imzalamalarına ilişkin hükümler uygulanmaz.

MADDE 189- (1) Yönetim organı tür değiştirme planı ile yeni türün şirket sözleşmesini genel kurula sunar.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu' nun tasfiye ile ilgili 543 uncu maddelerinde de 6728 sayılı kanunla birtakım değişiklikler yapılmıştır. Tasfiye halindeki şirket, kalan malvarlığını dağıtabilmek için alacaklılara yapacağı üçüncü çağrı ilanından itibaren 1 yıl beklemesi gerekirken, yapılan değişiklikle bu süre altı aya indirilmiştir.[1] İlgili maddelerin düzenleme sonrası hükümleri aşağıda yer almaktadır;

MADDE 543- (2) Alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren altı ay geçmedikçe kalan varlık dağıtılamaz. Şu kadar ki, hal ve duruma göre alacaklılar için bir tehlike mevcut olmadığı takdirde mahkeme altı ay geçmeden de dağıtmaya izin verebilir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu' nun ile şirket unvanının sicilden silinmesi ilgili 545 uncu maddesine 6728 sayılı kanunla ekleme yapılmıştır. Bu ekleme ile İcra ve İflas Kanunu 'nun 44. Maddesinde belirtilen ticareti terk eden tacirin bütün aktif ve pasifi ile alacaklılarının isim ve adreslerini gösterecek nitelikte mal beyannamesi ticaret sicili müdürlüklerince yalnızca ticareti terk eden hakiki şahıslardan alınmakta olup, sermaye şirketleri ile diğer tüzel kişilerden böyle bir beyanname alınmamaktadır. Ancak hükmün tam ve açık olarak anlaşılabilmesi için ilgili maddeye ekleme yapılmıştır.[2] İlgili maddelerin düzenleme sonrası hükümleri aşağıda yer almaktadır;

MADDE 545- (1) Tasfiyenin sona ermesi üzerine şirkete ait ticaret unvanının sicilden silinmesi tasfiye memurları tarafından sicil müdürlüğünden istenir. İstem üzerine silinme tescil ve ilan edilir.

(2) Bu Kanun hükümlerine göre tasfiye olunan şirketlerde, 2004 sayılı Kanunun 44 üncü ve 337/a maddesi hükümleri uygulanmaz.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu' nun kuruluş belgeleri ile ilgili 336. Maddesindeki 'kurucular beyanı' ibaresi, 'kurucular beyanı' ile ilgili 349 maddesi, 457 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan 've 349 uncu maddede yer alan hususların somut olayda mevcut bulunması halinde bunlara ilişkin açıklamalar' ibaresi, 562 nci maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendinde yer alan '349 uncu maddesine aykırı beyanda bulunan kurucular' ibaresi ve 586 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan 'Ekleri ile birlikte 349 uncu maddeye göre düzenlenmiş kurucular beyanı' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.


[1] Süleyman Ruhi Aydemir, 'Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının Şirketlere Getirdiği Kolaylıklar', Ankara: E-yaklaşım, Sayı:284, Ağustos 2016,s:4

[2] www.turmob.org.tr, Sirküler Rapor Mevduat, Tarih ve Sayı: 10.09.2016/99, '6728 SAYILI YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDADEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI', Ankara: TURMOB, s.304-305.