Evde Üretilip Malların İnternetten Satışında Esnaf Muaflığı ile Gerçek Kişilerin Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesiyle Mal İhracatı Kapsamında Elde Edilen Kazançlara Uygulanacak %50 Oranındaki İndirim Uygulaması:

1) Gelir Vergisi Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının 10 numaralı bendinde yapılan düzenleme ile 01.01.2021 tarihinden itibaren, evde üretilen malların internetten satışından esnaf muaflığından yararlandırılmaları uygulaması getirilmiş olup, bu uygulamadan yaralanabilmek için,

1.1- 2021 yılı için 240.000,00 TL' sını aşmayan tutarda satış yapılması,

1.2- İşyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanılmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlara ilişkin esnaf muaflığı getirilmiştir.

1.3- İlgili yıldaki esnaf muaflığından yaralanan kişi, ilgili yılda elde hasılat tutarı, muafiyet için belirlenen hasılat tutarının aşılması halinde, ertesi yıl gerçek usulde gelir vergisine tabi olması gerekmektedir.

2- Esnaf muaflığından yararlanabilmek için;

- Vergi idaresinden esnaf muaflığı belgesinin alınması,

- Bankada esnaf muaflığı belgesini ibraz ederek münhasıran internet ve benzeri elektronik ortamlarda yapılacak satışların hasılatların yatırılacağı ticari banka hesabı açılması, (tek bir banka ve şubede açılabilecek)

- Bankalar, ticari hesaplara gelen satış tutarları üzerinden, Gelir Vergisi Kanunun 94 üncü maddesine göre, geliş tarihi itibariyle %4 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılarak, banka tarafından muhtasar beyanname ile beyan edilecektir.

- Esnaf muaflığından yararlanan kişiler bir veya üzeri işçi çalıştırmaları halinde vergi tevkifat oranı %2 olarak uygulanacaktır. İndirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az 10 gün süreyle çalıştırılması gerekmektedir. Bu durum Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belgenin bankaya tevdi mecburiyeti vardır.


- İşçi çalıştırıp, çalıştırılmadığının bildirimin sorumluluğu esnaf muaflığından yararlanan kişidir.

(Resmi Gazete: 30.04.2021 tarihli 31470 sayılı)