0
Şerefiyeler için yapılan kıymet takdirine, ortaklar, kıymet takdirinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edebilirler. 15 günlük süre geçince itiraz hakkı düşer.
İtiraz edildiği takdirde, teknik heyet ile yönetim kurulunun kendi üyeleri arasından birer, itirazda bulunan ortaklar tarafından seçilecek bir kişiden oluşacak üç kişilik yeni bir kurul aracılığıyla tekrar kıymet takdiri yapılır. Bu kurul tarafından takdir edilen bedelin kabul edilmesi şarttır. Başka bir deyişle bu bedele itiraz edilemez. Ayrıca Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin verdiği bir Karar da bu yöndedir([1]).
KONUTLARIN ORTAKLARA DAĞITILMASI
Konutların ortaklara dağıtımıyla ilgili konuyu düzenleyen örnek Anasözleşmenin 62. maddesine göre; konutların ortaklara dağıtımı iki şekilde yapılabilir.
Konutlar; ya noter önünde çekilecek kura ile ya da ortakların kooperatife girişleri esnasında yapacakları tercihlere göre dağıtılır.
1- Konutların Kura İle Dağıtılması
Konut dağıtımında en çok tercih edilen ve en yaygın olan yöntem kura yolu ile dağıtımdır. Kura çekiminin noter önünde yapılması gerekir.
Kura çekiminden önce kesin maliyetlerin belirlenmiş olması gerekir.
Kura yer ve zamanı 15 gün önce ortaklara taahhütlü mektupla veya imza karşılığı bildirilir.
2- Konutların Ortakların Tercihlerine Göre Dağıtılması
Bu yöntemde kura çekimi söz konusu değildir.
Konutlar, arsa durumuna projeye, ortakların ihtiyaç ve tercihlerine göre değişik tip ve gruplar halinde yapılabilir. Konutların sayı, cins ve özellikleri kooperatifin amacına ve ortakların ihtiyaçlarına uygun olarak Genel Kurulca tespit edilir.
Bu belirleme esnasında konutların gerek tip ve gruplar, gerekse diğer özellikleri itibariyle ortakların isteklerine göre dağıtılması kararlaştırılabilir.
Ortakların tercihlerine göre dağıtımına karar verilirse, her ortaktan, projeye uygun olarak tercih ettiği konutun cinsini ve yerini belirten bir taahhütname alınması oldukça isabetli olur. Böylece ileride doğabilecek tereddüt ve anlaşmazlıklarda anılan taahhütname esas alınır.
Bu tercihleri, ortakların rızası olmadan yönetim kurulu tek taraflı olarak değiştiremez.
Bu yöntemle konut dağıtımı yapılması, ancak ortakların kooperatife girişleri esnasında olur.
[1] Yrg. 11. HD.nin, 05.04.1977 tarih ve E. 1646, K. 1721 sayılı Kararı, (ÇÖKLÜ, age, s. 419).